Doktorát šéfa bavorské CSU z Karlovy univerzity se Němcům nezdá

Berlín – V Německu se zrodil další skandál s neoprávněným užíváním akademických titulů. Generální tajemník bavorské Křesťanskosociální unie (CSU) Andreas Scheuer se honosil doktorským titulem na základě promoce na pražské Univerzitě Karlově. Šlo přitom o takzvaný „malý doktorát“, který uznávají jako plnohodnotný doktorský titul Dr. jen dvě německé spolkové země, a to Berlín a Bavorsko. Příslušná rigorózní práce navíc podle listu Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) budí podezření z částečného plagiátorství.

Titul získal Andreas Scheuer v Praze v roce 2004. Kromě Bavorska a Berlína je možné v ostatních spolkových zemích užívat jen českou zkratku „malého doktorátu“, tedy PhDr., podotýká FAZ. Scheuer coby jeden z nejvyšších představitelů německé vládní strany slíbil, že kvůli pochybnostem titul „doktor“ před svým jménem napříště uvádět nebude. Z webu CSU i Spolkového sněmu zkratka „Dr.“ před jeho jménem také okamžitě zmizela. Bavorské opozici to ale nestačí. Pokud se podezření prokáže, měl by prý Scheuer odstoupit.

Scheuerova rigorózní práce podle německého tisku kromě toho vykazuje formální nedostatky. Převzal v ní prý dlouhé pasáže z textu, který vydala Spolková centrála pro politické vzdělávání ve spolupráci s Münsterskou univerzitou, aniž by řádně uvedl zdroj. Bavorský politik tvrdí, že při „detailním prověřování“ podkladů pro svou rigorózní práci nenašel „žádný textový dokument Münsterské univerzity“, ale ujistil, že tuto univerzitu požádá o informace týkající se autorství a data vzniku textu.

Scheuerovu německy psanou rigorózní práci s názvem Politická komunikace CSU v systému Bavorska v Německu vydalo nakladatelství Books on Demand ze severoněmeckého Norderstedtu. V tiráži figuruje autor jako „Dr. Andreas Scheuer, MdB“. Vedoucí rigorózní práce, politolog Rudolf Kučera, listu Frankfurter Allgemeine Zeitung řekl, že je „zcela normální“, že Scheuer práci vyhotovil v němčině. Znalosti češtiny prý v takových případech nejsou vyžadovány a Scheuer navíc v Praze nenavštěvoval přednášky. Scheuer listu FAZ vzkázal, že nebylo nutné se učit česky, protože Kučera hovoří německy. V komisi, která se zabývala Scheuerovou doktorskou promocí, byl podle FAZ také politolog Bohumil Doležal. Ten ale listu řekl, že členem zkušební komise nebyl a o celé záležitosti nic neví.

Akademickým titulům Němci přikládají velký význam a v uplynulých třech letech kvůli obviněním z plagiátorství museli opustit vysokou politiku dva němečtí ministři. O doktorské tituly a funkce kvůli nesrovnalostem v dizertacích přišli někdejší ministr obrany Karl-Theodor zu Guttenberg a exministryně školství Annette Schavanová. Dosud nejvýše postavenou obětí plagiátorských afér v Evropě je bývalý maďarský prezident Pál Schmitt, který z funkce odstoupil v dubnu loňského roku, když mu domovská Semmelweisova univerzita odebrala doktorský titul.

Generálním tajemníkem CSU je Scheuer teprve od prosince, kdy se jeho předchůdce Alexander Dobrindt stal německým ministrem dopravy.