21 mrtvých po atentátu v diplomatické čtvrti Kábulu, většina jsou cizinci

Kábul - Nejméně 21 mrtvých si vyžádal útok na oblíbenou libanonskou restauraci v diplomatické čtvrti Kábulu. Převážnou většinu zabitých tvoří podle místní policie cizinci včetně čtyř zaměstnanců OSN a libanonského zástupce MMF v Afghánistánu. Češi mezi oběťmi nejsou. K útoku se přihlásil radikální Taliban, jehož tři bojovníci při útoku rovněž zahynuli. Uvnitř restaurace plné lidí se nejprve vyhodil do povětří sebevražedný atentátník, následně do restaurace vtrhli dva útočníci, kteří zabili všechny hosty, manažera restaurace i kuchaře.

Uvnitř restaurace, která byla v době večeře okolo půl osmé večer plná hostů, se nejprve vyhodil do povětří sebevražedný atentátník. Následně do restaurace vešli zadním vchodem další dva ozbrojenci a rozpoutali palbu. Střelba se z místa ozývala ještě asi hodinu po výbuchu. Vojákům a policistům trvalo hodinu, než útočníky zabili. Záběry, které pak natočili v interiéru, jsou brutální i na afghánské poměry.

Irácká policie potvrdila, že 13 z 21 mrtvých jsou cizinci. Jde o nejhorší útok proti zahraničním civilistům od začátku války v této zemi před více než 12 lety. Podle americké ambasády v Kábulu zemřeli nejméně dva Američané, Británie a Kanada potvrdily, že každá země ztratila při atentátu dva své občany. Dalšími mrtvými jsou mimo jiné Dán, Rus, dva Libanonci a
Pákistánec. České ministerstvo zahraničí však potvrdilo, že žádný český občan mezi oběťmi není.

Náměstek afghánského ministra vnitra Ajúb Salangai oznámil, že mezi oběťmi je pět žen, z toho čtyři cizinky. Nejméně čtyři lidé také utrpěli zranění. Několik zaměstnanců restaurace se zachránilo útěkem na střechu. „Byl jsem v kuchyni, když jsem uslyšel výbuch. Pak jsme všichni vyběhli nahoru a já jsem se schoval na střeše a zůstal jsem tam u komína dvě nebo tři hodiny,“ popsal jeden z libanonských kuchařů.

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun řekl, že čtyři oběti pocházejí z řad zaměstnanců OSN. „Čtyři zaměstnanci OSN spolu s několika členy dalších mezinárodních organizací jsou nyní potvrzeni jako mrtví,“ uvedly Spojené národy v prohlášení.

OSN útok tvrdě odsoudila. Šéf mise Spojených národů v Afghánistánu Ján Kubiš označil útok za „nepřijatelný“. Mluvčí americké diplomacie Jen Psakiová uvedla, že Spojené státy odsuzují „co nejsilněji tento opovrženíhodný teroristický čin“.

Libanonská restaurace obklopená ambasádami se nachází v nejstřeženější čtvrti afghánské metropole. Stejně jako většina tamních podniků navštěvovaných zahraničními diplomaty, humanitárními pracovníky, novináři a podnikateli, nemá žádný vývěsní štít a je přísně střežena. Hosté musejí při vstupu projít osobní prohlídkou. Právě proto se stala oblíbeným místem zdejších diplomatů.

Taliban se k atentátu přihlásil prostřednictvím svého mluvčího Zabiulláha Mudžáhida. „Podnikli jsme útok na hotel, kam cizí okupanti chodí večeřet,“ prohlásil Mudžáhid s tím, že k terčům útoku patřili „vysoce postavení němečtí činitelé“. Německé ministerstvo zahraničí zprávy o možných německých obětech útoku prověřuje.

Ilustrační foto
Zdroj: ČTK/AP/Rahmat Gul

Karzaj zvažuje o setrvání Američanů

Afghánská vláda po krvavém činu znovu čelí pochybám, zda dokáže v zemi zajistit bezpečnost. Atentát připomněl, že přestože násilnosti v Kábulu v posledních měsících poklesly, povstalci jsou schopni útočit i v těch nejlépe hlídaných oblastech.

Obavy o bezpečnost v Afghánistánu sílí s blížícími se dubnovými prezidentskými volbami a plánovaným stažením mezinárodních bojových jednotek ke konci letošního roku. Nynější hlava státu Hámid Karzaj stále váhá, zda má souhlasit s dohodou umožňující USA zanechat v zemi část jednotek.

Před pěti dny jiný sebevražedný atentátník v Kábulu se svým bicyklem najel do policejního autobusu a zabil sebe a dva policisty, dalších dvacet lidí podle policie zranil. „Opravdu tvrdě pracujeme na tom, abychom zabránili těmto útokům. Bohužel, nepřátelé Afghánistánu z řad teroristů mají stále bezpečná útočiště v Pákistánu,“ říká mluvčí afghánského ministerstva vnitra Sádik Sádikí.