V Itálii i Francii umírali kvůli záplavám lidé, stovky byly evakuovány

Řím/Paříž - Sever Itálie zasáhly intenzivní srážky, které v regionech Ligurie a Emilia Romagna způsobily lokální záplavy a sesuvy půdy. Nejméně jeden člověk včera zemřel a další se pohřešuje. V oblíbené turistické destinaci na francouzské riviéře zase během víkendu kvůli záplavám zemřely dvě osoby a další tisícovky lidí zůstaly bez elektřiny. Špatné počasí trápí jih Francie a sever Itálie už od minulého týdne.

Poblíž italské Modeny na severu země se ze svého břehu vylila řeka Secchia a zhruba stovku lidí tam ze zaplavených domů narychlo musely evakuovat záchranáři s vrtulníky. Kvůli hrozbě protržení hráze tam také své domovy muselo opustit 600 lidí.

V Ligurii zemřel syrský lékař, který se v nafukovacím člunu pokoušel pomoci lidem v nouzi, ale strhl jej proud. Po dalším muži, který spadl do rozvodněného umělého kanálu, se zatím neúspěšně pátrá v městečku Bastiglia.

Ve službě byli také slovinští hasiči. Tamní řeka Paka se po několikadenních deštích nevešla do koryta a na severovýchodě země smetl rozvoděný tok pětatřicetiletou ženu.

V přímořském francouzském letovisku Nice od čtvrtečního večera spadlo 100 milimetrů srážek, běžný průměr za celý leden je přitom 85 milimetrů. Desítky silnic jsou napříč regionem, do něhož spadá město St. Tropez či vesnice v oblasti Provence, uzavřené. „Nikdy jsem si nemyslela, že něco takového ve svém věku uvidím. Je to opravdu moc těžké. Celý život jsme pracovali, abychom měli dům,“ posteskla si jedna z postižených.

V kraji Var na Azurovém pobřeží muselo před stoupající hladinou ze svých domovů utéct 1 500 lidí, víc než šest stovek z nich v neděli přespávalo v nouzových ubytovnách. Ostatním úřady doporučily, aby raději zůstali ve svých domovech a nevycházeli.

Včera si rozsah katastrofy přijel na vlastní oči prohlédnout premiér Jean Marc Ayrault, který lidem slíbil rychlejší vyplácení pomoci. „Dotkne se to i ekonomických aktivit, zvláště vinic, turismu a infrastruktury. Voláme proto po celonárodní solidaritě,“ vyzval šéf vlády ostatní Francouze.

V nejvíce postižených oblastech, ve městech Hyéres, Londe a Lavandou, už voda postupně ustupuje a začaly uklízecí práce. „Všichni se snaží, obyvatelé, obecní zaměstnanci, hasiči i příslušníci civilní obrany,“ poznamenal starosta Hyéres Jacques Politi s tím, že jen v jeho městě se na odklízení následků povodně podílí na 500 osob.

O víkendu na jihovýchodě země zemřeli dva lidé. 73letý muž se utopil ve svém sklepě, další muž zahynul v autě, když ho proud vody spláchl ze silnice. Záchranáři letecky evakuovali 150 lidí. Déšť způsobuje také sesuvy půdy, v pátek jeden sesuv zastavil provoz na železniční trati spojující Itálii s Francií.

Severovýchod USA opět pod náporem mrazu

Kvůli přílivu arktického vzduchu, který zasáhl rozsáhlou oblast na severovýchodě Spojených států, byly dnes zrušeny stovky letů. Postižena byla zejména letiště v dopravně mimořádně vytíženém pobřežním pásu mezi Bostonem a Washingtonem. Předpověď je navíc podle meteorologů nepříznivá.

Podle meteorologů mají ve středu na atlantickém pobřeží severně od Washingtonu klesnout teploty až na 23 stupňů mrazu. Ve Filadelfii a New Yorku se čeká čtvrt metru sněhu, ještě větší příděl prý dostane Boston. Letiště varovala, že letecká doprava se ve středu prakticky zastaví. Na silnicích má být kluzko, život bude řidičům komplikovat velmi nízká viditelnost.

Na školách ve státech Pensylvánie, New Jersey, Connecticut, Virginie a Kentucky se dnes nevyučovalo, zavřeny byly i úřady. Řada měst a obcí v očekávání dalšího poklesu teplot a vydatného sněžení vyzvala obyvatelstvo, aby během středy neopouštělo domovy.

Severovýchod USA navštívila tuhá zima už po Novém roce, kdy v New Yorku, Filadelfii a Bostonu klesly teploty pod 15 stupňů mrazu.