Britský koroner: Do vraždy Litviněnka mohl mluvit Kreml

Londýn - Do vraždy bývalého ruského agenta Alexandra Litviněnka mohla být zapojena i Moskva. Myslí si to britský koroner, který vede nezávislé vyšetřování. Litviněnko byl otráven radioaktivním poloniem v roce 2006 v Londýně. Jeho rodina tvrdí, že tam pracoval pro britskou rozvědku. Z jeho smrti obviňuje Kreml.

Litviněnko byl bývalý agent KGB, který ale z Ruska utekl a usadil se v Británii. Třiačtyřicetiletý Rus zemřel podle Britů asi tři týdny poté, co vypil čaj otrávený izotopem polonia 210 při schůzce s dalšími ruskými agenty v londýnském hotelu. Podle britské policie je hlavním podezřelým jeden z nich, Andrej Lugovoj, později poslanec Státní dumy.

Proti veřejnému šetření se postavila britská vláda

Manželka někdejšího ruského agenta Marina i britský koroner Robert Owen požadovali kvůli použití důkazů veřejné šetření. Britská vláda ale Owenovi nevyhověla. Případ tak začal být vyšetřován neveřejně. Z rozhodnutí soudu byly vyjmuty citlivé dokumenty, které se týkají údajného podílu Ruska na Litviněnkově smrti - s ohledem na zájmy národní bezpečnosti.

Koroner má sice pravomoc povolávat svědky jako soud, ale výsledky jeho vyšetřování nemají přímý právní dopad. Jeho závěrečná zpráva je teprve podkladem pro případný soudní proces.

Marina Litviněnková
Zdroj: ČTK/AP/Matt Dunham

Už na konci roku 2012 britští vyšetřovatelé naznačili, že do údajné vraždy Litviněnka je zřejmě zapletena Moskva. Advokát Litviněnkovy manželky tehdy soudu sdělil, že Litviněnko pracoval několik let pro špionážní službu MI6. Měl v ní svůj kontakt s krycím jménem Martin.

MI6 ho prý krátce před jeho smrtí požádala, aby pomáhal španělským tajným službám při vyšetřování ruské mafie a jejích vazeb na politickou scénu. „Byl registrovaným a placeným agentem a britské tajné služby selhaly při jeho ochraně,“ konstatoval advokát Ben Emmerson. Obvinění Moskvy poznamenala britsko-ruské vztahy.