Sexuální skandál už se nevyhnul ani pravoslavným popům

Moskva – Zneužíváním dětí „prosluli“ hlavně katoličtí kněží, teď to ale vypadá, že se případ sexuálního násilí objevil i v řadách pravoslavných popů. Podezření podle serveru Lenta padlo na prorektora kazaňského pravoslavného semináře igumena (opata) Kirilla. Ten byl odpovědný za vzdělávání mladých seminaristů. Místní média přitom tvrdí, že se znásilňování studentů zúčastnilo celé vedení školy.

Skandál se začal rodit v polovině prosince, kdy vedení ruské pravoslavné církve provedlo v kazaňském semináři nečekanou kontrolu. Později se ukázalo, že zásah moskevského patriarchátu vyvolaly opakované stížnosti studentů, kteří se stali obětí sexuálního násilí. Pod stížnost se údajně podepsala většina seminaristů. Skandál propukl v okamžiku, kdy vyšlo najevo, že orgií se údajně účastnilo prakticky celé vedení školy.

Igumen Kirill byl církevní vrchností suspendován, i když svou vinu popírá. Ostatní hodnostáři ve svých úřadech zůstali, přestože důkazy proti nim jsou podle kritiků pádné. Shovívavost je údajně dílem nátlaku „homosexuální lobby“ v pravoslavné církvi.

Poměrům v kazaňském semináři se na svém blogu věnoval jáhen Andrej Kurajev, který byl koncem prosince vyloučen z moskevské duchovní akademie. Vyhazov přišel krátce poté, co v jednom ze svých příspěvků zveřejnil informaci o stíhání igumena Kirilla.

S ožehavou otázkou sexuálního zneužívání bojuje i Vatikán

V roce 2009 byla zveřejněna zpráva o stovkách případů sexuálního zneužívání dětí kněžími v Irsku, které vedení církve zamlčovalo. Krizi důvěry v církev prohloubily rovněž případy zneužívání dětí a mladistvých kněžími hlášené z Německa, Belgie, Spojených států a dalších zemí. Papežský úřad loni uvedl, že v důsledku případů sexuálního zneužívání změnil požadavky kladené na kandidáty kněžství. Aktualizoval i církevní právo a vyzval biskupskou konferenci, aby stanovila směrnice pro boj s tímto zlem.

Katolická církev
Zdroj: Arne Dedert/ČTK/DPA

Vatikán se nedávno vyjádřil k počtu kněží, kteří byli kvůli zneužívání dětí zbaveni svého kněžství. Podle agentury AP jich mezi roky 2011 a 2012 bylo skoro 400. Oproti dvěma předchozím rokům jde o dvojnásobek. Uvádí to prý dokument Vatikánu pro jednání ve výboru OSN pro práva dítěte.