V Kyjevě dočasné příměří. Janukovyč chce mimořádnou schůzi parlamentu

Kyjev - Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč vyvrací spekulace o možném zavedení výjimečného stavu. Krize by se měla řešit na mimořádné schůzi parlamentu. Podle šéfa sněmovny je ve hře i diskuse o demisi vlády. V Kyjevě zatím panuje mezi demonstranty a policií příměří, které vyjednal opoziční předák Vitalij Kličko. Vypršet má po skončení jednání prezidenta s opozicí. Počet potvrzených obětí nepokojů vzrostl na tři, stovky lidí jsou zraněny. Protesty se už přenesly do západoukrajinského Lvova. Dav lidí tam přinutil k demisi oblastního šéfa dosazeného prezidentem.

PŘÍMÝ PŘENOS Z UKRAJINSKÝCH ULIC SLEDUJTE ZDE

Drama v srdci Ukrajiny pokračovalo i v ranních hodinách. V Kyjevě dál hoří pneumatiky a v noci pokračovaly menší potyčky. Demonstranti stavěli barikády nedaleko kyjevských vládních budov. „Stavíme je, abychom ochránili lidi, kteří tu nenásilně protestují. Speciální složky postupují extrémně proti mírumilovným občanům,“ konstatoval jeden z protestujících. Dramatickou scénu dokresluje dunivý hluk improvizovaných bubnů, které si demonstranti upravili z prázdných barelů. Uprostřed opozičního tábora vyrostl katapult, s jehož pomocí se radikální jádro protestujících snaží dopravit na nepřátelskou stranu zvláště těžké projektily.

Opozice bude opět jednat s Janukovyčem, zvažuje krajní řešení

Jednání s prezidentem Janukovyčem nic nepřineslo a opozici došla trpělivost. Prezidentovi dala 24 hodin na to, aby našel cestu z krize. „Prezident musí odvolat vládu a zrušit protiústavně schválený balíček diktátorských zákonů. Pokud dosáhneme tohoto výsledku, pevně věřím, že krizi vyřešíme,“ podotkl jeden z lídrů opozice Arsenij Jaceňuk. „Pokud se to nestane, můžu vám říct, co udělám. Nebudu žít v hanbě. Zítra spolu budeme pochodovat kupředu. Pokud to znamená kulku do hlavy, tak to bude kulka do hlavy. Alespoň je to čestné a statečné,“ dodal.

Dnes má jednání opozice s prezidentem pokračovat. Prezidentská kancelář si na ně údajně vyhradila pět hodin. Kličko v napjaté atmosféře jednal s veliteli pohotovostních oddílů Berkut a jednotek ministerstva vnitra, které vláda do centra Kyjeva povolala. Dojednané příměří podle ukrajinského tisku radikálové na barikádách vcelku respektují. Policie mezitím hasí zapálené hromady pneumatik, jejichž dým od středy vyplňoval prostor mezi řadami těžkooděnců a předním vojem radikální mládeže. Barikády ale podle dohody obou stran zůstanou na místě.

Zpravodaj ČT Josef Pazderka z Kyjeva

„Kyjev prožil kvůli obavám ze zásahu policie jednu z nejnervóznějších nocí za poslední týdny. Lidé posilovali barikády. V centru Kyjeva zůstaly zavřené obchody i restaurace.“

Jan Šír z Institutu mezinárodních studií FSV UK 

„I během dnešní noci přišlo několik lidí o zrak v důsledku toho, že dostali zásah do hlavy. To jednoznačně není situace, která by byla standardní pro evropskou zemi.“

Ukrajinskou veřejnost i Západ šokovala informace, že dva demonstranty zabili policejní odstřelovači. Potvrzených obětí ale přibývá. „S jistotou můžeme potvrdit tři mrtvé. Dva z nich zahynuli při protestech na Gruševského ulici. Pravděpodobnou příčinou jejich smrti je zásah střelnou zbraní, kterou opozice jednoznačně připisuje policejním jednotkám. V případě třetího aktivisty jde o jiný případ – patří k dvěma osobám, které byly velmi aktivní v organizování Majdanu a před dvěma dny záhadně zmizely. Známý aktivista Igor Lucenko se nakonec objevil živý, jeho kolega ale zahynul rukou neznámých pachatelů v lese za Kyjevem. Opozice to opět spojuje s lidmi kolem Janukovyče,“ konstatoval zpravodaj ČT Josef Pazderka. Smutek k uctění památky mrtvých dnes vyhlásili v Rovně, Lvově, Lucku a Těrnopilu.

OBRAZEM: Kyjev v plamenech

Reforma vlády? Možná. Ultimáta ale odmítáme, vzkázal premiér

Zprávami o mrtvých se situace na Ukrajině dál vyhrocuje a akce radikálních demonstrantů zesilují. Policii v noci bombardovali zápalnými láhvemi a dlažebními kostkami. Tvrdá slova vzkázal demonstrantům ukrajinský premiér Mykola Azarov. „Za nepokoje jsou odpovědní, musí se za své aktivity zodpovídat,“ uvedl s tím, že nepokoje v Kyjevě lze označit za státní převrat. Azarov se dnes rozhovořil o případné reformě vlády. Podle něj by se „s ohledem na dosažené výsledky“ mohla uskutečnit počátkem února. K ultimátu demonstrantů se ale premiér staví velmi odmítavě. Státní moc podle něj nemá právo podobnému nátlaku ustupovat.

Janukovyč je pro svolání mimořádné parlamentní schůze, která by projednala nynější krizovou situaci v zemi. Zasedání parlamentu prezident navrhl při setkání s jeho předsedou Volodymyrem Rybakem. Podle Rybaka by se poslanci měli sejít příští týden a na pořadu jednání by mohla být i demise vlády. „Masové nepořádky, k nimž v poslední době došlo, doprovází násilí, krveprolití a žhářství. Situace tudíž vyžaduje okamžité urovnání,“ řekl podle agentury Interfax-Ukrajina prezident Rybakovi. „Prosím vás proto o svolání poslanců k posouzení této situace.“

Evropská unie nevyloučila, že proti Ukrajině zavede sankce. O dalších opatřeních uvažují Spojené státy. Už včera zrušily víza Ukrajincům zodpovědným za policejní zásah. Zároveň ale Američané odsoudili radikální akce některých demonstrantů. „Vyzýváme prezidenta Janukovyče i tamní vládu, aby bránila demokratická práva všech Ukrajinců, stejně jako jejich právo na pokojné demonstrace,“ prohlásila mluvčí amerického ministerstva zahraničí Marie Harfová.

Janukovyč dnes v telefonickém rozhovoru ujistil šéfa Evropské komise José Barrosa, že neuvažuje o zavedení výjimečného stavu v zemi. Ukrajinský prezident podle Barrosa
uvítal chystanou páteční návštěvu eurokomisaře pro rozšíření Štefana Füleho v Kyjevě. Příští týden by zemi měla navštívit šéfka evropské diplomacie Catherine Ashtonová.

Ve Lvově demonstranti „vyhráli“

Dav demonstrantů mezitím ohlásil převzetí moci v západoukrajinském Lvově, když obsadil sídlo šéfa Lvovské oblasti a přinutil ho podepsat demisi. Oleh Salo, jehož stejně jako ostatní šéfy oblastí do funkce jmenoval prezident Janukovyč, nátlaku údajně ustoupil a rezignoval. Lidé před budovou oslavovali vítězství skandováním „revoluce“. Lvov je baštou prozápadních politických stran a radnici tam ovládá národně orientovaná strana Svoboda. Šestačtyřicetiletý Salo, policejní generál a bývalý vysoký úředník ministerstva vnitra, je ve Lvově vnímán jako exponent proruského prezidenta Janukovyče. Podle opozice bylo jeho politickým úkolem zbavit v oblasti vlivu stranu Svoboda, kterou Kyjev označuje za krajně nacionalistickou. V čele oblasti stál Salo od loňského října. Podle některých informací dav ovládl také budovy krajských úřadů v Ivano-Frankivsku a Žitomiru.

Vše začalo odmítnutím asociační dohody s EU

Protesty v Kyjevě vypukly před dvěma měsíci poté, co Janukovyč odmítl podepsat dohodu o přidružení k Evropské unii a následně se sblížil s Moskvou. V neděli se situace vyhrotila poté, co protesty proti schválení nových zákonů, hrozících přísnějšími tresty demonstrantům, přerostly v potyčky radikálů s policií, které si vyžádaly desítky raněných na obou stranách.

Kličko v Praze? Zaorálek má v plánu pozvánku

Pravděpodobný budoucí ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) chce po nástupu do funkce pozvat do Prahy Vitalije Klička, případně jiného z lídrů ukrajinské opozice. Nepovažuje ale za chybu, že prezident Miloš Zeman pozval během své říjnové návštěvy Ukrajiny do Prahy prezidenta Viktora Janukovyče. „Musíme se bavit s oběma stranami,“ řekl Zaorálek v rozhovoru pro deník Lidové noviny.