Šance na konec krveprolití je velká, říká ukrajinská opozice

Kyjev – Naději na konec násilností v Kyjevě vidí ukrajinská opozice po dnešním večerním jednání s prezidentem Viktorem Janukovyčem. „Dali jsme si za cíl ukončit krveprolévání a šance na to jsou velmi silné,“ řekl jeden z opozičních předáků Arsenij Jaceňuk po více než čtyřhodinovém jednání s prezidentem. Šéf opoziční strany UDAR Vitalij Kličko už předtím dojednal příměří mezi radikálními demonstranty a policejními těžkooděnci, kteří už čtvrtý den v centru Kyjeva sváděli boje na improvizovaných barikádách, při nichž zahynulo několik demonstrantů.

Protesty v kyjevských ulicích vyvolal obrat Ukrajiny od EU k Moskvě, demonstrace o víkendu přerostly v násilnosti s několika mrtvými. Ukrajinská opozice hrozí prezidentovi, že přejde do útoku kvůli neochotě režimu k ústupkům; dožaduje se především vypsání předčasných voleb. „Nebylo to vůbec snadné. Máme nějaké návrhy. Teď musíme počkat, jestli je lidé přijmou, nebo ne,“ prohlásil po jednání s prezidentem Kličko. O průběhu schůzky přišli opoziční lídři informovat demonstranty v centru Kyjeva.

V ulicích zatím převládá napjatý klid. Dnešek přinesl nečekané ústupky prezidenta, který doporučil projednat stupňující se krizi na mimořádné schůzi parlamentu, která by se měla konat příští týden. Šéf parlamentu Volodymyr Rybak nevylučuje, že během schůze padne návrh na demisi vlády a na „vyřešení problémů“ kolem nedávno přijatých kontroverzních zákonů. Ty v podstatě zakazují protivládní demonstrace a trestají kritiku režimu na internetu a sociálních sítích. Premiér Mykola Azarov naopak současnou situaci označil „za pokus o státní převrat“ a zdůraznil, že vláda má dostatek prostředků k tomu, aby krizi ukončila. „Je naše ústavní právo a povinnost obnovit v zemi pořádek,“ prohlásil.

Celý prostor, na němž v Kyjevě zatím probíhala většina násilných střetů, je dlouhý maximálně 300 metrů - k hotelu Dněpro na Hruševského ulici. Zbytku města jakoby se násilí téměř netýkalo. Kyjev byl vždycky opozici silně nakloněný, většinu lidí střety na barikádách zajímají, mnozí si ale od násilí drží odstup. „To, co se tam teď děje, jsou provokace. Je mi líto normálních lidí na té i druhé straně,“ řekl zpravodaji ČT Josefu Pazderkovi jeden z obyvatel metropole. „Mládež se toho účastní, protože má pocit bezvýchodnosti. Nevěří už v jiné řešení,“ domnívá se jedna z kolemjdoucích.

Nahý v mrazu: Ukrajinská policie si udělala fotku do památníčku

Stát nahý v mrazu na sněhu musel jeden z ukrajinských demonstrantů, zadržený ukrajinskými pohotovostními oddíly Berkut. Poté, co si policisté udělali „fotku do památníčku“, směl Michajlo Gavriljak teprve nastoupit do policejního antonu. Informoval o tom deník Ukrajinskaja pravda, video se objevilo také na serveru YouTube. Teploty v ulicích Kyjeva se v těchto dnech pohybují kolem deseti stupňů pod nulou. Ukrajinský ministr vnitra Vitalij Zacharčenko označil postup policistů za nepřijatelný a nařídil vyšetření incidentu.

Svět násilí odsoudil

Násilnou smrt několika ukrajinských demonstrantů ostře odsoudili ve společném prohlášení ministři zahraničí států takzvané visegrádské čtyřky, tedy Česka, Maďarska, Polska a Slovenska. Vyzvali rovněž k dialogu protestujících a vlády, který by ukrajinskou krizi vyřešil. Společné prohlášení vyjádřilo také vážné znepokojení visegrádských zemí nad eskalací konfliktu na Ukrajině i soustrast rodinám obětí. Zdůraznili také, že práva Ukrajinců musí být respektována, včetně práva na pokojná shromáždění a svobodu slova a tisku.

PŘÍMÝ PŘENOS Z UKRAJINSKÝCH ULIC SLEDUJTE ZDE
OBRAZEM: Kyjev v plamenech

Také francouzský prezident François Hollande důrazně odsoudil násilí proti demonstracím v Kyjevu. Vyzval také ukrajinské úřady, aby neprodleně přistoupily k dialogu a k hledání kompromisu, který by vedl k řešení politické krize a uklidnění situace. Ujistil rovněž o připravenosti Evropské unie uzavřít s Ukrajinou dohodu o přidružení, kterou prezident Janukovyč loni v listopadu odmítl podepsat. O možnostech pokojného urovnání politické krize hovořila dnes telefonicky s ukrajinským prezidentem Viktorem Janukovyčem německá kancléřka Angela Merkelová.

Bílý dům dnes vyzval všechny strany ukrajinské politické krize ke snížení napětí a pohrozil Kyjevu sankcemi, pokud se situace nezlepší. Mluvčí Bílého domu Jim Carney podle agentury Reuters napětí na Ukrajině označil za přímý důsledek selhání vlády uznat legitimní stížnosti občanů. USA současně vyzvaly ukrajinské vedení, aby odvolalo protidemokratické zákony, které nedávno vstoupily v platnost. Americký viceprezident Joe Biden telefonoval Janukovyčovi, aby ho přiměl k pokojnému východisku z krize a varoval před použitím síly v Kyjevu. 

Počet obětí je stále nejasný

Počet obětí policejního násilí není stále jasný. Policie potvrdila úmrtí dvou demonstrantů, podle opozičních zdrojů jde o arménského přistěhovalce Serhije Nigojana a Bělorusa Michaila Žyzněuského. Agentura Unian dnes oznámila, že dalším mrtvým je Jurij Verbyckyj, kterého unesli a mučili neznámí pachatelé a pak prý zemřel na podchlazení. Jeho tělo se našlo nedaleko kyjevského letiště Boryspil. Opozice tvrdí, že v ulicích kyjevského centra od počátku týdne zemřelo pět až sedm lidí.

Do Kyjeva se příští týden vydá šéfka unijní diplomacie Catherine Ashtonová, aby se na místě při jednání s prezidentem Janukovyčem a zástupci opozice pokusila přispět k politickému řešení krize. Do Kyjeva míří i český eurokomisař pro rozšíření Štefan Füle.

Na podporu protestujících Ukrajinců se konají demonstrace i v několika sousedních zemích. Podle běloruského vysílání RFE v Minsku zadržela policie přes 10 lidí kvůli akci na památku Bělorusa zabitého v Kyjevě. V Moskvě policie zadržela 11 lidí, kteří před ukrajinskou ambasádou zvedli transparent Ukrajino, jsme s tebou.