Syrská vláda a opozice se sešly k prvnímu přímému jednání

Ženeva - Na konferenci o mírovém řešení konfliktu v Sýrii dnes začala v Ženevě první přímá schůzka delegací syrské vlády a opozice. Úvodní setkání trvalo půl hodiny a hovořil na něm jen zmocněnec OSN a Ligy arabských států Lachdar Brahímí. Později se obě strany znovu sešly kolem 16:00 SEČ. Podle Brahímího se debatovalo o možné humanitární pomoci pro obléhané město Homs. Jednání zatím nepostoupila daleko, ale budou pokračovat, sdělil Brahímí. Doufá přitom, že ve výsledku umožní dopravit pomoc do Homsu už v pondělí.

„Příliš jsme nepokročili, ale pokračujeme,“ sdělil Brahímí po dvojím přímém jednání v ženevském sídle OSN. Kdyby se prý v neděli podařilo dosáhnout dohody, humanitární konvoj by do Homsu mohl dorazit už následující den. Prohlásil také, že v neděli chce diskutovat i o propouštění vězňů držených oběma znepřátelenými stranami.

Mluvčí opoziční delegace již dříve během dne sdělil, že rozhovory se zaměří na humanitární podmínky a na přísun potravin do obléhaných oblastí. O rozhovorech přitom hovořil jako o „konzultacích“. „Nejsou to jednání,“ sdělil také opoziční mluvčí podle agentury AP.

Schůzka byla naplánována už na pátek, ale zprostředkovatelům se nepodařilo přimět soupeře usednout k jednomu stolu. K dnešnímu jednání znesvářených stran dochází jen díky včerejší kyvadlové diplomacii zvláštního zprostředkovatele Lachdara Brahímího.

První dva dny se bude jednat o civilistech

Obě strany se opět sešly v 16:00 SEČ, kdy už by měly zahájit hovory o humanitárních záležitostech. Brahímí delegacím navrhl, aby se první dva dny jednání zaměřily na problematiku civilistů obklíčených ve městech, jako je Homs, na možnosti vyhlašování místních příměří a na otázku přístupu k humanitární pomoci. K závažným politickým tématům se mají dostat postupně.

Otevření přístupu humanitární pomoci do Homsu, kde jsou povstalci obklíčeni vládními jednotkami, by mělo být dojednáno rychle. „Praktické aspekty byly projednány. Věci jsou hotové, a pokud to nezablokuje vláda, mohlo by se to uskutečnit rychle,“ uvedl diplomatický zdroj.

Ani jedna strana není ochotna ustoupit ze svých pozic týkajících se osudu syrského prezidenta Bašára Asada. Opozice požaduje jeho okamžité odstoupení, pro vládu představuje jeho setrvání u moci „nepřekročitelnou“ podmínku. „Máme pokyny od prezidenta, aby tato schůzka byla úspěšná. Chceme budovat Sýrii takovou, aby byl náš lid spokojený,“ poznamenal zástupce syrského ministra zahraničí Faisal Mikdad.

Odpůrci Asadova režimu, kteří po celou dobu konání konference demonstrují před ženevským sídlem Spojených národů, ovšem mají jasno - odpor nesmí skončit, dokud nenáviděný diktátor neodejde. „Asadův režim páchá holocaust na syrském národu. Znám záběry z nacistických koncentračních táborů a tohle je stejné,“ tvrdí jeden z desítek protestujících Ahmad Latíf. Před dvěma lety utekl z válkou zmítané země do Německa, kde učí fyziku.

Lachdar Brahímí
Zdroj: Jamal Saidi/Reuters

Brahímí v pátek prohlásil, že oba tábory souhlasí, že rozhovory budou založené na prohlášení velmocí z června 2012. To znesvářené strany syrského konfliktu vyzvalo k vytvoření přechodné vlády.

Damašek ale myšlenku přechodného kabinetu jako součást politického řešení téměř tříletého konfliktu v Sýrii dlouhodobě odmítá. Syrský ministr informací Umrán Zuabí zdůraznil, že Sýrie má své instituce a že přechodné vlády se zřizují tam, „kde je stát v rozkladu, nebo žádné instituce nemá“. „Nyní je příliš brzy na diskuze o těchto otázkách. Musíme prodiskutovat celý soubor opatření. Samozřejmě můžeme mít nějaké výhrady, ale o tom budeme mluvit až časem,“ zdůraznil opatrně zástupce Sýrie v OSN Bašá Džafárí.

Syrský dialog má pokračovat celý víkend. Pozorovatelé se domnívají, že postoje obou stran jsou v klíčových otázkách natolik rozdílné, že jejich sblížení je nyní stěží možné. Velký průlom v Ženevě proto neočekávají. Mezi oběma stranami stále přetrvává silná nedůvěra, nepřítomnost některých vlivných opozičních islamistických skupin i zástupců Íránu, jenž je spojencem režimu syrského prezidenta Bašára Asada.