Po smrti opozičního lídra blokují thajští demonstranti volební místnosti

Bangkok – Při demonstracích v Thajsku zemřel jeden člověk. Podle policie šlo o předáka protivládního hnutí Suthina Taratina. Thajci už přes dva měsíce požadují odstoupení premiérky Jinglak Šinavatrové. V zemi začaly předčasné volby, protestující je ale chtějí zablokovat. Srocují se před volebními místnostmi, aby se do nich nemohl nikdo dostat.

Protivládní demonstranti se vydali před volební místnosti s vlajkami v ruce. Jen v Bangkoku tak zablokovali na 45 volebních místností. A stejnou taktiku využívají i v dalších deseti provinciích. I přes jejich úsilí zmařit volby, ale hlasování dál pokračuje.

Thajci mohou v předstihu volit celkem na 152 místech. V Thajsku je 49 milionů oprávněných voličů a týden před řádným termínem voleb se k urnám chtěly v předstihu dostavit dva miliony z nich. 

Opozice obviňuje vládu z korupce a tvrdí, že ji ve skutečnosti z exilu řídí premiérčin bratr Tchaksin Šinavatra, který byl svržen při vojenském převratu v roce 2006.     

Opoziční vůdce Sutchep Tchaugsuban odmítá účast ve volbách a chce, aby Thajsko vedl nevolený orgán, který by zavedl politické a volební reformy. Jenže to se mu zřejmě nesplní, protože favoritkou voleb je dosavadní premiérka Šinavatrová.