Snowden: Americká vláda mě chce zabít

Berlín – Bývalý pracovník americké Národní agentury pro bezpečnost (NSA) Edward Snowden tvrdí, že ho Američané chtějí zabít. Navíc prý prohlásil, že tajná služba NSA provádí ve světě i průmyslovou špionáž. Řekl to v rozhovoru pro německý veřejnoprávní kanál ARD, který dnes večer vysílal vůbec první televizní interview Snowdena od jeho útěku do Ruska.

„Zástupci (americké) vlády mě chtějí zabít,“ řekl Snowden v rozhovoru s německým reportérem Hubertem Seipelem, jehož natáčení se za konspirativních podmínek uskutečnilo v Moskvě. Jako důkaz uvedl článek na internetové platformě Buzzfeed, jehož autorovi prý členové Pentagonu a NSA líčili, že chtějí Snowdena zlikvidovat.   

„Tito lidé - a jsou to zaměstnanci (americké) vlády - říkali, že by mně rádi prohnali kulku hlavou nebo že by mě otrávili po návratu ze supermarketu, a potom by sledovali, jak umírám ve sprše,“ poznamenal Snowden.   

O tom, že je údajně jeho život v ohrožení, se Snowden zmínil už dříve i na webu založeném jeho podporovateli. „Jsem si vědom, že můj život je bezprostředně ohrožen, ale nenechám se tím zastrašit,“ napsal na serveru freesnowden.is.

Americkou tajnou službu také obvinil z průmyslové špionáže pro USA. „Když se například u Siemensu objeví informace, které mohou sloužit národním zájmům Spojených států, ale nemají nic společného s národní bezpečností, přesto si je NSA vezme,“ konstatoval Snowden. Washington už dříve popřel, že by NSA v rámci svého celosvětového monitorování telefonické a elektronické komunikace průmyslovou špionáž prováděla.

Bývalý americký velvyslanec v Berlíně John Kornblum rovněž odmítl, že by se americké úřady mohly pokusit Snowdena unést nebo dokonce zavraždit. „To vylučuji,“ prohlásil někdejší diplomat v televizním studiu v diskuzním pořadu o Snowdenovi a NSA, v jehož rámci ARD vysílala úryvky z rozhovoru.

Edward Snowden se obává o život (zdroj: ČT24)

Právě Snowden loni v létě předal médiím informace o tom, že americká Národní agentura pro bezpečnost (NSA) sleduje elektronickou a telefonickou komunikaci osob a státníků po celém světě. Zjištění vyvolalo pobouření v USA i v zahraničí.

Snowden uprchl z USA přes Hongkong do Moskvy. Tady na několik týdnů uvízl v tranzitním prostoru na letišti, jelikož neměl platné doklady. Nakonec požádal o dočasný azyl v Rusku. Washington opakovaně vybízel Moskvu, aby Snowdena ruské úřady vydaly do USA, kde by měl čelit procesu kvůli podezření ze špionáže.