Afghánci propustí desítky vězňů, podle USA mají na rukou krev

Kábul - Afghánská vláda nařídila propustit 37 vězňů, které Spojené státy považují za hrozbu pro Afghánistán i celý region. Zadržovaní by měli věznici v Bagrámu opustit, jakmile budou vyřízeny příslušné formality. Washington toto rozhodnutí ostře kritizoval. Spojené státy a Afghánistán v těchto dnech jednají o bezpečnostní smlouvě, která umožní Američanům setrvat v zemi i po odchodu mezinárodních jednotek ze země.

Vězně, jejichž propuštění se plánuje, Spojené státy obviňují z podílu na útocích na zahraniční a afghánské vládní vojáky a na atentátech pomocí náloží nastražených u silnic. Američané je označili jako „nebezpečné povstalce, kteří mají ruce potřísněné krví Afghánců“.

Vězni jsou z káznice v Bagrámu, která se nachází asi 40 kilometrů severně od metropole Kábulu. Afghánci převzali nad vězením úplnou kontrolu loni v březnu v rámci přebírání odpovědnosti za bezpečnost v zemi afghánskými složkami. Afghánské úřady od té doby propustily z Bagrámu stovky lidí.

Mezi Američany a Afghánci se už dříve jeden spor o propuštění rozhořel. Úřady chtěly propustit 88 vězňů, kterří jsou údajně napojení na hnutí Taliban. Spojené státy je považují za zvlášť nebezpečné a na jejich odsouzení trvají. Prezidentská kancelář ovšem počátkem ledna konstatovala, že vyšetřovatelé mají důkazy k odsouzení pouze 16 z nich. Proti 45 vězňům prý nemají žádné důkazy a u dalších 27 osob důkazní materiál nestačí k tomu, aby byli podezřelí postaveni před soud.

Ilustrační foto
Zdroj: ČTK/AP/Anja Niedringhaus

Osvobození vězňů z Bagrámu představuje další problematický bod ve vztazích mezi Kábulem a Washingtonem v době, kdy se Spojené státy snaží přesvědčit prezidenta Karzaje k podpisu bezpečnostní dohody, která by umožnila setrvání části amerických vojáků v Afghánistánu po stažení mezinárodních jednotek plánovaném ke konci letošního roku.