V Polsku umrzly desítky lidí, východní Balkán zasypal sníh

Varšava/Bukurešť/Sofia – Už 52 lidí připravily v Polsku od listopadu o život mrazy, jen za uplynulý víkend jich zemřelo 17, za poslední čtyři dny 26. První dvě oběti si zima vyžádala i v Bulharsku, kde dnes stejně jako v Rumunsku vytrvalé husté sněžení způsobilo velké dopravní problémy; v Bukurešti bylo na školách zrušeno vyučování.

V Polsku letos mrazy udeřily se zpožděním, ale s o to větší silou, zejména v posledních pěti dnech. Největší zima je na východě země, ve městě Wlodawa naměřili v noci na sobotu minus 22 stupňů Celsia. Minulou zimu zemřelo v Polsku na podchlazení kolem dvou stovek lidí, většinu obětí tvořili bezdomovci; od začátku roku zde mrazy připravily o život už 34 lidí

V Rumunsku dnes uvázly na zasněžených silnicích desítky osobních a nákladních aut a masy sněhu odřízly mnoho vesnic od okolního světa. Dvě dálnice a dvacítku silnic úřady pro jistotu uzavřely. S velkými problémy se potýká i železniční doprava, vlaky nabírají zpoždění, četné spoje musely být zrušeny.

Kvůli sněhu museli v Rumunsku zavřít desítky silnic
Zdroj: Bogdan Cristel/Reuters

První dvě oběti hlásí i Bulharsko

Intenzivní sněžení a silný vítr způsobily obdobné potíže i na severovýchodě Bulharska. Kvůli zledovatělým kolejnicím se v této oblasti zastavila železniční doprava. Provoz musely kvůli nepřízni počasí přerušit černomořský přístav ve Varně a letiště v Burgasu. Závěje uvěznily více než stovku nákladních aut a desítky osobních vozů. Mnohé vesnice přišly o dodávky elektrického proudu a vody. Neplánované zimní prázdniny mají dnes kvůli sněhu školáci ve Varně a rovněž v Silistře. Teploty kolem minus deseti stupňů si ve městech Silistra a Šumen vyžádaly první dvě oběti této zimy.