Podezřelí z vraždy Politkovské odmítají svou vinu

Moskva - Pětice obžalovaných v kauze zavražděné novinářky Anny Politkovské prostřednictvím svých advokátů odmítla uznat svou vinu. Před moskevským soudem dnes bylo po dvojím odročením zahájeno hlavní líčení s údajnými vrahy. V příštích dnech bude soud pokračovat předkládáním důkazů, nejprve obžaloby, poté obhájců. Politkovská byla v říjnu 2006 zastřelena ve výtahu svého domu Moskvě.

Politkovská byla redaktorkou moskevského opozičního listu Novaja gazeta a proslavila se kritickými reportážemi z Čečenska, které se nelíbily ruskému vedení. Vrah ji zastřelil ve výtahu moskevského domu v den narozenin ruského prezidenta Vladimira Putina.

Z její vraždy jsou obviněni bratři Rustam, Ibragim a Džabrail Machmudovovi, jejich příbuzný Lom-Ali Gajtukajev a bývalý policista Sergej Chadžikurbano. Prokurátoři je dnes seznámili s obžalobou.

Podle obžaloby reportérku zastřelil Rustam Machmudov, soud předpokládá, že za vraždu dostal spolu s komplici v přepočtu tři miliony korun. Jméno objednatele zločinu ale v soudních spisech stále chybí, vyšetřovatelům se ani po osmi letech nepodařilo iniciátora vraždy nalézt.

Ilustrační foto
Zdroj: Ivan Sekretarev/ČTK/AP

Advokát obviněných Murad Musajev dnes prohlásil, že jeho mandanti vinu necítí. Na vraždě Politkovské se podle něj ve skutečnosti podílelo sedm lidí, kteří měli k dispozici šest automobilů, z nichž tři byly prý zcela identické včetně registračních značek. Soudce Pavel Melechin ale jeho vývody odmítl.

Některým porotcům se dnes k soudu nechtělo

Soudní líčení s údajnými vrahy Politkovské začíná nyní už potřetí. První proces v roce 2009 skončil rozhodnutím poroty pustit obžalované pro nedostatek důkazů na svobodu. Nejvyšší soud pak ale vrátil případ prokuratuře k došetření.

Loni byl pokus o zahájení soudu neúspěšný kvůli problémům se složením poroty. Podobné komplikace poznamenaly i dnešní hlavní líčení. Těsně před jeho zahájením se pět porotců své účasti vzdalo. Soudcům se nicméně podařilo složení poroty doplnit.