Snowden: Američané špiclují i firmy a hráče Angry Birds

Moskva – Americká národní agentura pro bezpečnost (NSA) provádí podle bývalého pracovníka Edwarda Snowdena i průmyslovou špionáž. Snowden to řekl v rozhovoru pro německou stanici ARD. Šlo o první interview, které Snowden poskytl od loňského léta, kdy uprchl do Ruska. Německým novinářům kromě jiného řekl, že ho chtějí americké úřady zabít. Britský list The Guardian navíc napsal, že NSA a britská tajná služba GCHQ sbíraly osobní údaje uživatelů mobilních aplikací, jako je populární hra Angry Birds. Deník se odvolává na dokumenty, které mu poskytl právě Snowden.

Německá televize pořídila interview se Snowdenem za nejvyššího utajení v ruském hotelovém pokoji. Snowden v něm varuje zejména německé firmy: „Nechci dělat práci novinářů. Ale chci říci, že USA bezpochyby provozují průmyslovou špionáž. Pokud se u Siemens objeví nějaká informace, která by mohla prospět národním zájmům nebo bezpečnosti, půjdou po ní a získají ji.“

Washington přitom dříve popřel, že by NSA v rámci svého celosvětového monitorování telefonické a elektronické komunikace průmyslovou špionáž prováděla.

Největší špioni? Číňané

Průmyslová špionáž je mezi německými manažery veřejným tajemstvím. Tamní firmy ročně stojí až na 60 miliard euro. A ztráty rostou. Zatímco předloni v EU nahlásilo krádež důvěrných informací 18 procent firem, vloni už každá čtvrtá. Aktivní jsou i špióni Ruska, Francie či Británie. Všem ale kralují Číňané. Komunistický stát si drží na 6 000 průmyslových zvědů, kteří musí zemi zajistit další úctyhodný růst ke spokojenosti strany a vlády.

Georg Mascolo, bývalý šéfredaktor týdeníku Spiegel: „Průmyslová špionáž je dnes pro státy důležitější než klasická vojenská nebo politická špionáž.“

Německé ministerstvo vnitra se zatím nechce ke Snowdenovým výrokům ohledně špiclování německých firem vyjadřovat. Mluvčí ministerstva například odmítl zveřejnit, které země podnikají vůči německým firmám špionáž. Stát prý ale v této oblasti učinil vše, co učinit mohl. „V první řadě se musí proti špionáži chránit firmy samotné,“ upozornil mluvčí. Tisková mluvčí spolkové vlády ale připustila, že Snowdenovy výroky o americké průmyslové špionáži budou prověřovat.

Edward Snowden předal loni v létě médiím informace o tom, že americká Národní agentura pro bezpečnost (NSA) sleduje elektronickou a telefonickou komunikaci osob a státníků po celém světě. Zjištění vyvolalo pobouření v USA i v zahraničí.

Tajné služby prý sbíraly osobní údaje i o hráčích Angry Birds

Podle listů The New York Times a The Guardian se americké i britské tajné služby pomocí aplikací pro mobilní telefony iPhone a pro telefony se systémem Android dostávaly k informacím o místu pobytu hráče, o jeho stáří a pohlaví. Podle jednoho z britských tajných dokumentů z roku 2012 umožňují některé aplikace dokonce sdílet údaje obsahující detaily o sexuální orientaci uživatele nebo jeho politických preferencích. Rozsah sbírání dat z mobilních aplikací není na základě získaných dokumentů zřejmý, konstatují deníky. Podle agentury DPA ale jeho odhalení zapadá do mozaiky o sledovacích praktikách NSA.

Snowden uprchl z USA přes Hongkong do Moskvy, kde na několik týdnů uvízl v tranzitním prostoru moskevského letiště Šeremeťjevo, jelikož neměl platné doklady. Nakonec zde požádal o dočasný azyl. Washington opakovaně vybízel Moskvu, aby Snowdena obviněného ze špionáže vydala. Snowden osobně by se do Spojených států nejradši vrátil, současné zákony mu ale podle něj nezaručují dostatečnou ochranu. Navíc je přesvědčen, že soud, který ho kvůli obvinění ze špionáže čeká, by nebyl spravedlivý. V rozhovoru pro ARD řekl, že by přivítal možnost probrat celou věc s americkou vládou, aby „mohla být pro všechny strany uspokojivě ukončena.“