Sýrie: Pomoc obléhanému Homsu i přechodná vláda jsou v nedohlednu

Ženeva - OSN je připravená vyslat humanitární pomoc do obklíčeného syrského města Homs - čeká už jen na povolení od vlády i opozice. Obě strany jednají o konfliktu čtvrtým dnem v Ženevě. Podle syrské opozice se ale dnešní odpolední část rozhovorů ruší. Důvodem jsou neshody ohledně podstaty jednání. Vládní delegace se totiž nechce bavit o klíčové otázce vzniku přechodné vlády. Trvá na tom, že zemi povede současný prezident Asad.

Prostředník jednání, zvláštní zmocněnec OSN Lachdar Brahímí, odpolední jednání zrušil. Řekl, že obě strany mají v úmyslu dále vyjednávat a „nikdo z rozhovorů neutíká“. Příčinou dnešního přerušení prý byl požadavek vládní delegace, aby zástupci opozice odsoudili rozhodnutí amerického Kongresu podílet se na vyzbrojování opozice. „To já jsem rozhodl jednání přerušit. Je není třeba kritizovat,“ řekl Brahímí. Doufá, že obě delegace využijí získaný čas k přípravě středečního setkání.

USA v pondělí oznámily, že obnovily zásilky nebojové pomoci syrské opozici. Přerušily je asi před měsícem, když se islamisté napojení na al-Káidu zmocnili jednoho skladiště s vybavením dodávaným opozici ze Západu. Americký zástupce tvrdil, že jde o komunikační techniku a že ji USA dodávají pouze neozbrojeným opozičním skupinám. Syrská vládní delegace obvinila USA z pomoci teroristům.

Američané Damašek obvinili, že blokuje distribuci jídla, léků a další nezbytné pomoci, a tak nepříznivě ovlivňuje atmosféru švýcarských jednání. Humanitární organizace přitom dnes oznámily, že jsou připraveny do Homsu vyslat své konvoje, jakmile k tomu získají povolení.

Vytvoření přechodné vlády je „nyní naší hlavní prioritou“, prohlásil Anás Abdá, jeden ze členů opoziční Syrské národní rady. Vyjednavači prý na schůzce rovněž zmíní téma pomoci pro Homs, režim ale „stále trvá na své politice systematického vyhladovění“, dodal Abdá.

Jak uvedl mluvčí amerického ministerstva zahraničí Edgar Vasquez, syrská vláda svým odmítáním distribuce pomoci „otravuje atmosféru mírových rozhovorů s opozicí“. Vasquez proto vyzval Asadovu administrativu, aby okamžitě schválila pohyb konvojů mezinárodních organizací.

V neděli dospěly obě strany alespoň k první dohodě, a sice že obléhané město Homs budou moci opustit ženy a děti. Ani k tomu ale zatím nedošlo. Podle guvernéra Homsu nyní vše záleží na jednáních představitelů OSN s rebely, kteří ovládají centrum města. „Doufáme, že tým OSN získá souhlas od ozbrojených skupin ve starém městě k zajištění evakuace civilistů. My jsme připraveni,“ řekl guvernér Talál Barrazí. Město obléhají syrští vojáci již téměř dva roky.

Jeden z aktivistů uvnitř Homsu jednání s OSN potvrdil. „Od rozhovorů v Ženevě se pro nás nic nezměnilo, včera jsme byli terčem intenzivního ostřelování,“ dodal. Situace ve městě je podle něj zoufalá, vzhledem k nedostatku jídla se většina lidí živí jen olivami.

Pokud jde o evakuaci žen a dětí, neustále se dojednává, jakým způsobem by k tomu mohlo dojít. Opozici navíc vadí, že vláda chce, aby jim předložila seznam jmen všech mužů, kteří se v centru Homsu nacházejí. Zmocněnec pro Sýrii Lachdar Brahímí ale tento požadavek brání. „Nejde o podmínku pro evakuaci žen a dětí, je to podmínka pro to, aby bylo umožněno dostat se ven i mužům-civilistům,“ vysvětlil Brahímí.