Sníh a mráz překvapily jih USA, v pěti státech stav nouze

New Orleans - Mrazivé počasí spojené s padajícím sněhem ochromilo jižní část Spojených států. V pěti státech potýkajících se s dopravní kalamitou byl vyhlášen stav nouze. Letiště v New Orleansu je uzavřené stejně jako většina úřadů a škol v oblasti. Ve městě Atlanta ve školách uvízlo na osm set žáků. Nepříznivé počasí, na které není tato část země zvyklá, má trvat nejméně do čtvrtka.

Příliv arktického vzduchu od severu měl přinést prudký pokles teplot až k minus 34 stupňům Celsia. Stav nouze s doporučením motoristům, aby své jízdy odložili, vyhlásily státy Georgie, Louisiana, Mississippi, Severní Karolína a Jižní Karolína. Studená fronta má zasáhnout i Floridu.

„Obyvatelé by neměli reagovat přehnaně, ale měli by si udělat takové plány, aby zajistili, že jsou připraveni na delší mráz a zledovatělé vozovky,“ upozornil guvernér státu Mississippi Phil Bryant. Velká část lidí jej vyslyšela: udělala si velké zásoby potravin a tvrdého alkoholu.

Zrušené lety, nehody a oběti na životech

Mezinárodní letiště Louise Armstronga v New Orleansu, kde měly teploty v noci klesnout na nezvyklých minus pět stupňů Celsia, bylo uzavřeno od úterního včera už v předstihu před příchodem sněhové bouře. Zrušeno bylo 3 000 letů, další stovky byly odloženy.

Velmi vážně zasáhlo počasí více než pětimilionovou Atlantu, kde napadlo až osm centimetrů sněhu. Na kluzkých silnicích se tvořily několikakilometrové zácpy, tisícovky lidí musely hodiny zůstat ve svých vozech. Jednou z nich byla těhotná žena, která nestihla dojet do porodnice a rodila ve svém voze za asistence manžela a policisty. Kvůli kalamitě jsou městě uzavřeny školy, přesto ve školních budovách uvízlo osm stovek dětí. Nebezpečné podmínky způsobily stovky dopravních nehod.

Ilustrační foto
Zdroj: Jonathan Bachman/Reuters

V Alabamě přišli při hromadné havárii dva lidé o život a pět dalších utrpělo zranění. Ledovka překvapila i řidiče v Texasu, kde došlo k více než 150 dopravním nehodám za jediný den. Ty se obešly bez mrtvých.

Místní obyvatelé a turisté vítali první sněhové vločky s nadšením a neobvyklý jev zvěčňovali svými fotoaparáty a videokamerami. „V New Orleansu to je opravdu nezvyklé. Stává se to tak jednou za deset let,“ poznamenal Mike Efferson z americké národní meteorologické služby NWS.

Také státy na východě USA se musejí smiřovat s teplotami nižšími zhruba o deset stupňů pod průměrem. Ve Washingtonu bylo uzavřeno tradiční kluziště u Národní galerie ve Washingtonu, protože pro bruslící lidi byla příliš velká zima.

Mráz a sníh zasáhly jih USA (zdroj: ČT24)