Úspěch diplomatů: Syrská delegace připustila jednání o přechodné vládě

Ženeva – Pátý den ženevských „námluv“ syrské vlády s opozicí zřejmě přinesl částečný průlom. Vládní delegace podle agentury Reuters svolila k jednání o závěrech dva roky staré konference, která mimo jiné kladla důraz na vznik přechodné vlády v zemi. Syřaně jsou prý ochotni komuniké probrat odstavec po odstavci. I když jde o pouhé „svolení k vyjednávání“, opozice hodnotí postoj Damašku jako pozitivní.

Podle zástupců opozice se obě strany dokonce shodly, že závěry z Ženevy 1 budou základem pro nynější mírová vyjednávání. To však Damašek zatím nepotvrdil a mluví jen o úmyslu o závěrech jednat. „Syrská vládní delegace oznámila, že je plně připravena začít se zabývat Ženevou 1 a prodiskutovat ji odstavec po odstavci od prvního článku,“ stojí v prohlášení Damašku. 

Zmocněnec OSN a Ligy arabských států pro Sýrii Lachdar Brahímí, který je mediátorem nynějších rozhovorů, zatím žádnou dohodu na toto téma nepotvrdil. Jednání dnes pokračovala v Ženevě již šestým dnem, podle agentury AP by rozhovory měly skončit v pátek.

Vytvoření přechodné vlády je „nyní naší hlavní prioritou“, prohlásil včera Anás Abdá, jeden ze členů opoziční Syrské národní rady. Vyjednavači prý na schůzce rovněž zmíní téma humanitární pomoci pro Homs, režim ale „stále trvá na své politice systematického vyhladovění“, dodal Abdá.

Jednání o syrské krizi v Ženevě
Zdroj: Jamal Saidi/Reuters

Američané Damašek obvinili, že blokuje distribuci jídla, léků a další nezbytné pomoci, a tak nepříznivě ovlivňuje atmosféru švýcarských jednání. Humanitární organizace přitom dnes oznámily, že jsou připraveny do Homsu vyslat své konvoje, jakmile k tomu získají povolení.

V neděli dospěly obě strany alespoň k první dohodě, a sice že obléhané město Homs budou moci opustit ženy a děti. Ani k tomu ale zatím nedošlo. Podle guvernéra Homsu nyní vše záleží na jednáních představitelů OSN s rebely, kteří ovládají centrum města. „Doufáme, že tým OSN získá souhlas od ozbrojených skupin ve starém městě k zajištění evakuace civilistů. My jsme připraveni,“ řekl guvernér Talál Barrazí. Město obléhají syrští vojáci již téměř dva roky.