Osuský vzdal boj o křeslo slovenského prezidenta

Bratislava – O post slovenského prezidenta v březnu nebude bojovat 60letý opoziční poslanec Peter Osuský. Kandidatury se vzdal jako první z 15 uchazečů o post hlavy státu, průzkumy veřejného mínění mu předpovídaly zisk pouhého jednoho procenta hlasů.

Osuský se ucházel o prezidentský úřad s podporou opoziční strany Svoboda a solidarita. Její šéf Richard Sulík oznámil, že strana v prezidentských volbách podpoří nezařazeného poslance Radoslava Procházku. Sám Osuský neuvedl, kterého z prezidentských kandidátů podpoří; řekl pouze, že i bez jeho účasti má pravicový volič na výběr.

Procházka se v průzkumech veřejného mínění umísťuje v první pětici nejoblíbenějších kandidátů, v jedné ze sondáží skončil dokonce na druhém místě. To by mu zaručovalo postup do druhého, rozhodujícího kola volby hlavy státu.

První kolo voleb prezidenta se na Slovensku uskuteční 15. března, druhé kolo je naplánováno o dva týdny později. Favoritem na vítězství je nynější premiér a předseda sociálních demokratů Robert Fico.