Jak žil Mahátma Gándhí? Zkuste si to…

Ahmedábád (Indie) – Vyzkoušet si na vlastní kůži, jak žil Mahátma Gándhí, si mohou v přepočtu za 1 200 korun denně návštěvníci jeho osady v Ahmedábádu. Politický i duchovní vůdce Indie, který zemřel na den přesně před 66 lety, dodnes inspiruje celý svět. Než se vrhl do nenásilného boje za nezávislost, strávil v osadě 12 let.

Vyzkoušejte si, jak žil Mahátma Gándhí (zdroj: ČT24)

Gándhí, který byl z dobře situované rodiny, odmítal luxus a účastnil se domácích prací - včetně vaření, praní nebo úklidu. A přesně to si mohou vyzkoušet i ti, kdo do ahmedábádského ášramu zavítají. „Cítím se tu uvolněný a klidný. Jako by tu byly nějaké zvláštní vibrace. Je to úžasné vědět, že přímo tady pobýval,“ říká nadšeně Jorge Ruiz Villasante ze Španělska. „Venku se všechno točí okolo shánění věcí, různých povinností. Stále jste v běhu, abyste toho viděli co nejvíc. Ale tady se můžete zastavit a být sám se sebou,“ dodává jeho partnerka Angela Garcíová.

Oba tu musí přiložit ruku k dílu a učí se třeba také vyrábět khadí - bavlněnou látku, kterou Mahátma (v překladu Velký duch) sám tkal, propagoval a nosil. Kolovrátek v jeho očích symbolizoval soběstačnost, skromnost a opak nezřízeného konzumu. Byť se to zdá snadné, návštěvníci přiznávají, že utkat khadí dá pěknou fušku.

Otec indického národa prosazoval filozofii aktivního, ale nenásilného odporu, který nakonec dovedl Indii v roce 1947 k vyhlášení nezávislosti. V programu Staň se na chvíli Gándhím se účastníci snaží dodržovat i další z jeho jedenácti zásad - včetně respektu ke všem náboženstvím nebo ovládání tělesných tužeb. K tomu jim má pomoci meditace. Jak říká koordinátor programu Rameš Trivedí, chce dát lidem příležitost žít jako Gándhí a také ho správně pochopit. To ale ani mnozí spoluobčané za jeho života nedovedli: v lednu 1948 ho zastřelil hinduistický radikál. Den Gándhího narození - 2. říjen - prohlásila Organizace spojených národů za Světový den nenásilí.