V Sellafieldu se mírně zvýšila radiace, důvod k panice ale není

Sellafield (Británie) - V jaderném komplexu Sellafield v severozápadní Anglii naměřili zvýšenou radiaci. Způsobil ji přirozeně se vyskytující plyn radon, nikoli problém v jaderném zařízení. Provoz nebyl přerušen, v objektu zůstal jen omezený počet zaměstnanců. Komplex Sellafield patří k nejstarším v Evropě. Před devíti lety tam z potrubí unikl radioaktivní odpad, který byl ale zachycen včas uvnitř areálu.

„Naše monitory jsou mimořádně citlivé a zaregistrují každé vychýlení,“ uvedlo vedení provozu na svých webových stránkách. „Monitorovací systém nejprve zaznamenal přes noc zvýšenou úroveň aktivity. Po vyšetřování a analýze můžeme nyní potvrdit, že tato úroveň je důsledkem přirozeně se vyskytujícího radonu,“ píše se v prohlášení. Radioaktivní plyn radon se vyskytuje v přírodě v půdě i horninách.

Vedení Sellafieldu nejprve stáhlo z objektu personál vyjma zaměstnanců nezbytných pro zachování provozu. „Zjištěné úrovně radiace jsou nad normálem, ale hodně pod úrovní, která by vyžadovala nějaký zásah personálu v objektu či mimo něj. Personál pokračuje v práci a zařízení jsou dále v provozu, zatímco pokračuje vyšetřování,“ uvedlo dopoledne vedení provozu. Podle úřadů není důvod si myslet, že incident je vážnější, než Sellafield hlásí.

Telefonát Ivana Kytky (zdroj: ČT24)

Sellafield byl prvním jaderným zařízením na světě, které poskytovalo elektřinu veřejnosti, ale v roce 2003 se zde s výrobou elektřiny přestalo. Od té doby se v něm rozebírají vysloužilá jaderná zařízení a recykluje se vyhořelé jaderné palivo. Provoz komplexu, který je v činnosti od 40. let minulého století, se postupně ukončuje pomocí britské firmy Amec, francouzské skupiny Areva a americké společnosti URS.

Komplex měl už v minulosti několik problémů. V roce 1957 zde vypukl požár, který způsobil vážnou jadernou nehodu, v dubnu 2005 z potrubí uniklo 83 000 litrů radioaktivního odpadu, který však byl zachycen uvnitř zařízení.