Expříteli Knoxové zabavili pas, zřejmě se chystal utéct

Řím - Italská policie v noci zabavila cestovní pas Raffaelu Sollecitovi, který byl ve čtvrtek spolu se svou bývalou přítelkyní Amandou Knoxovou shledán vinným v případu brutální vraždy Britky Meredith Kercherové. Policie objevila Itala v hotelu ve Venzone nedaleko hranic se Slovinskem a Rakouskem. Přiznal, že už byl v Rakousku, pak se ale vrátil. Odmítá spekulace italských médií, že chtěl ze země vycestovat. Zatím není jasné, jestli bude Itálie usilovat o vydání Knoxové. V týmu jejích obhájců je i právník zastupující Kevina Dahlgrena, obžalovaného ze čtyřnásobné vraždy v Česku.

Odebrání cestovního dokladu nařídil odvolací soud ve Florencii. Knoxové uložil trest 28,5 roku vězení a Sollecitovi 25 let. Oba se proti verdiktu odvolají k nejvyššímu kasačnímu soudu, který by měl v celém případu vydat konečné rozhodnutí.

Martin Řezníček, zpravodaj ČT

„Pokud Itálie požádá Spojené státy o vydání Amandy Knoxové, budou pro ni platit stejná pravidla jako pro případné vydání Kevina Dahlgrena obviněného v Česku ze čtyřnásobné vraždy. Knoxovou už ale italský soud jednou prohlásil za nevinnou. V tom se obě kauzy liší a z toho bude obhajoba těžit. Případ Amandy Knoxové se může vléct další roky.“

Devětadvacetiletý Sollecito se ve čtvrtek dopoledne zúčastnil zasedání soudu, na večerní vyhlášení verdiktu se ale již nedostavil. Policisté ho objevili spolu s jeho současnou přítelkyní ve Venzone, asi 40 kilometrů od hranic. Následně ho odvezli na policejní stanici v Udine, kde mu odebrali pas a do osobních dokladů mu dali razítko, že nesmí vycestovat ze země. Sollecito trvá na své nevině. Prostřednictvím svých právníků sdělil, že „nikdy neměl v úmyslu ze země uprchnout - ani v minulosti, ani nyní“. 

Soud nenařídil Sollecitovo zadržení, Ital bude proto moci opustit policejní služebnu poté, co budou vyplněny veškeré nezbytné dokumenty. Policisté dostali tip, že se odsouzený muž nachází blízko hranic, a proto okamžitě přijeli.

Knoxová a její tehdejší přítel Sollecito byli již v roce 2009 odsouzeni k 26, respektive k 25 letům vězení za to, že 1. listopadu 2007 v Perugii ubodali tehdy 21letou Kercherovou. Knoxová strávila v italském vězení čtyři roky. Oba nicméně byli v odvolacím řízení překvapivě zbaveni obvinění pro nedostatek důkazů. Prokuratura proti tomu podala dovolání k nejvyššímu soudu. Ten nařídil nový proces zejména kvůli tomu, že soudci v předchozím řízení údajně učinili řadu chyb, například některé důkazy zcela ignorovali, jiné naopak nedostatečně posoudili. Nový proces byl zahájen loni v září.

Kercherová byla nalezena polonahá v krvi s podříznutým hrdlem a čtyřmi desítkami bodných ran ve své ložnici v bytě, který sdílela s Knoxovou. Obě dívky studovaly na univerzitě v Perugii, kde je hodně zahraničních studentů. Oběť byla před smrtí znásilněna. Knoxová a Sollecito tvrdí, že nebyli v době vraždy v bytě. Kde se nacházeli, si prý nepamatují, protože byli pod vlivem marihuany a alkoholu.

Také Knoxová se ohradila proti rozsudku a pro televizní stanici ABC prohlásila, že proti němu bude bojovat až do úplného konce. Rozhodnutím soudu byla prý absolutně zaskočena. „Nečekala jsem to. Předtím mě shledali nevinnou, tak proč teď tohle?“ dodala. Pro britský list The Guardian zopakovala, že nemá v úmyslu se vrátit do Itálie. Doufá, že ji americká vláda odmítne vydat. „Dobrovolně do Itálie nepojedu. Budou mě muset chytit a odtáhnout křičící a kopající do vězení, ve kterém si nezasloužím být. Budu za svou nevinu bojovat,“ prohlásila Knoxová. Jak dodala, se svým bývalým přítelem Sollecitem byla v uplynulém půlroce v kontaktu. Popřela nicméně zprávy, že ji měl Ital údajně požádat, aby si ho vzala, on tak získal americké občanství a vyhnul se vězení.

Amanda Knoxová před rozhovorem pro ABC
Zdroj: ČTK/AP/Mark Lennihan