Achtung! Ve Frankfurtu se poroučel k zemi obří mrakodrap

Frankfurt - Ve Frankfurtu nad Mohanem dnes pyrotechnici odstřelili 116 metrů vysokou budovu patřící tamní univerzitě. Podle agentury DPA šlo o nejvyšší budovu, jaká kdy byla v Evropě odstřelena. Celá akce proběhla podle plánů - jen na nedalekém hotelu praskla tři okna. Na uvolněném místě mají vyrůst dvě administrativní výškové budovy.

Budova byla postavena v roce 1972 poblíž frankfurtského výstaviště. K zemi se poroučela pět minut po desáté hodině. Tým pod vedením demoličního mistra Eduarda Reische použil k odstřelu zhruba 50 tisíc tun betonu asi tunu výbušnin. 

Odstřel se stal lákadlem pro diváky, mimořádnou podívanou si podle odhadů policie nenechalo ujít více než 30 tisíc přihlížejících lidí. O zajištění hladkého průběhu akce se staraly stovky lidí. Kolem místa odstřelu byly vytvořeny dvě nepřístupné zóny o průměru až 250 metrů.

„Všechno šlo jako po drátkách,“ konstatoval šéf dohlížející policejní jednotky Felix Paschek. K úhoně prý přišel jen nedaleký hotel, jemuž při demolici praskla tři okna. „Byla to pěkná šupa,“ dodal policista. Budova se za mohutného dunění zhroutila během několika sekund. Poté ji zahalil neproniknutelný oranžovo-šedý oblak prachu, který se rozptýlil během několika minut. Následně se přihlížejícím naskytl pohled na obrovskou horu sutě. 

Záběry televize Sky News: