Fallúdža opět v hledáčku vojáků - tentokrát iráckých

Bagdád - Devět let trvala válka v Iráku, než ji roku 2011 Spojené státy oficiálně prohlásily jako úspěšně skončenou. Právě v tom roce ale v zemi zahynuly skoro tři tisíce lidí a násilí se stále stupňuje. Důvodem je obnovující se napětí mezi sunnity a šíity. K většině útoků dochází v Bagdádu a v provincii Anbár, kde islámští radikálové vyhlásili vlastní stát. Vláda proti nim připravuje pozemní ofenzivu.

Měl by to být klid před bouří, ve městech Ramádí a Fallúdža je ale pořádně horko. „Budeme s pomocí boha bojovat dál, neustoupíme,“ varuje islámský radikál.

Právě kvůli napětí mezi šíity a menšinovými sunnity se radikálové z organizace ISIL (Islámský stát v Iráku a Levantě) pokouší ovládnout provincii Anbár, která sousedí se Sýrií a v níž žijí hlavně sunnité. Obsadili tamní velké město Fallúdža a části Ramádí.

Armádní operace je na spadnutí. Pomoc nabízejí i Američané a Íránci

Armáda proto připravuje pozemní ofenzívu. Premiér Núrí Málikí v minulých dnech vrcholící plány na rozhodující útok pozastavil, aby umožnil dále s islamisty vyjednávat. Podle agentury Reuters ale zřejmě tyto rozhovory selhaly. Letectvo od neděle znásobilo útoky na Fallúdžu a v krátké době se očekává útok pozemního vojska. „Už nezbývá příliš času před vstupem do Fallúdži, musíme to vyřešit,“ nechal se slyšet koncem ledna Málikí.

Irácké vládě už nabídly podporu Spojené státy, které mohou dodat špionážní drony, vrtulníky nebo střely Hellfire. Stejně tak nabízí pomocnou ruku Írán.

Horizont ČT24: Armáda připravuje útok na Fallúdžu (zdroj: ČT24)

Al-Káida dává od ISIL ruce pryč

Pro vládu bude ale důležitá hlavně podpora místních kmenových vůdců. Právě díky nim se dosud dařilo držet vzpurnou provincii na uzdě. Poté, co ji na podzim 2004 obsadily americké jednotky, které svedly o Fallúdžu nejkrvavější bitvu irácké války.

Islamisté z ISIL ovládají provincii Anbár už měsíc. V ní a sousední Sýrii, odkud se přelévají zbraně, bojovníci i násilí, vyhlásili vlastní stát, který nikdo jiný neuznává. Ruce pryč od nich dala dokonce i al-Káida: „Al-Káida oznamuje, že nemá kontakty s ISIL… Není to odnož al-Káidy, není na al-Káidu organizačně napojena, al-Káida není odpovědná za její akce.“

Členové ISIL bojují na severu Sýrie, ale s jejich radikálností nesouhlasí mnohé skupiny islamistů. Rozpoutaly mezi sebou bratrovražedný boj, při němž od konce loňského roku zahynuly stovky lidí. Mezi skupinami, které nyní stojí proti ISIL, je také fronta An-Nusra, která je oficiální odnoží al-Káidy v Sýrii. Vůdce ISIL abú Bakr Bagdádí loni oznámil spojení obou skupin, které podle něj od té doby měly bojovat společně pod jedním jménem. An-Nusra na to ale nepřistoupila.