Tajemník Jana Pavla II. neposlechl a vydává jeho poznámky

Varšava – Slib daný papeži Janu Pavlovi II. porušil jeho bývalý osobní tajemník Stanislaw Dziwisz. Nejen, že nespálil papežovy osobní poznámky, jak si zesnulá hlava římskokatolické církve přála, ale dokonce se je rozhodl vydat knižně. Kniha, která dnes v Polsku vychází, obsahuje úvahy a myšlenky, které si zaznamenával Karol Wojtyla od roku 1962, kdy byl biskupem v Polsku, do roku 2003, kdy byl již léta papežem.

Jan Pavel II. ve své závěti pověřil svého tajemníka a blízkého přítele Dziwisze, aby poznámky spálil. Polský kardinál dnes uvedl, že spálil jen dopisy a některé intimní poznámky, ale že by byl zločin spálit poznámky, které umožňují nahlédnout do duše Jana Pavla II. Na hlavu kardinála a krakovského arcibiskupa Dziwisze se kvůi tomu v uplynulých týdnech snesla vlna kritiky.

„Je to velký poklad,“ říká o poznámkách Dziwisz. „Nic není vhodné ke spálení, vše by mělo zůstat zachováno pro dějiny a budoucí generace.“ Papež po sobě kromě písemností nezanechal žádný hmotný majetek. Dziwisze o zničení poznámek požádal v závěti již v březnu 1979, tedy krátce poté, co nastoupil na vatikánský stolec. Poznámky zachycují dlouhé historické období, včetně vzniku Solidarity a pádu železné opony.

Stanislaw Dziwisz a Jan Pavel II.
Zdroj: ČTK/AP/Luca Bruno

Jak v rozhovoru pro ČT uvedl katolický kněz Miloslav Fiala, kniha nepochybně v Polsku vzbudí velký zájem, i když někteří kritici označují Dziwisze za zrádce. „Porušil příkaz, ale věřím, že si to ve svém svědomí zdůvodnil a že mu to lidé rádi odpustí,“ řekl Fiala na adresu krakovského arcibiskupa. „Jistě to věrný druh Jana Pavla II. zpracoval kvalitně. Jednak, aby to bylo čtivé a pak, jak sám prohlásil, nezveřejňuje dopisy ani poznámky, které by byly příliš intimní a osobní. Ponechal jen to, co takzvaně veřejnost unese. Takže v Polsku se na tuto knihu čeká velmi netrpělivě. Kult Jana Pavla II. je tam stále vysoký, nejenom u věřících. Stanislaw Dziwisz nemohl konat jinak, (…) neboť jeho věrnost odkazu Karola Wojtyly byla příliš vysoká,“ prohlásil Fiala.

Katolický kněz Miloslav Fiala:

„Jsem přesvědčen, že to bude zajímavé čtení. Karol Wojtyla byl dobrý stylista a měl řadu pozoruhodných postřehů, kterými ostatně ovlivnil i politickou situaci v rodném Polsku i Evropě.“

Během pontifikátu Jana Pavla II . byl Dziwisz oficiálně prefektem papežského domu. V církevní hierarchii to byla vysoká, nikoliv však ústřední funkce. Podle polských médií Dziwisz organizoval soukromý život Jana Pavla II. a stal se de facto jeho hlasem a získal ve Vatikánu obrovský vliv. Charismatický Jan Pavel II. stál v čele římskokatolické církve od roku 1978 do své smrti v roce 2005. Během jeho pontifikátu se zhroutily komunistické režimy ve východní a střední Evropě.

Komentář Miloslava Fialy (zdroj: ČT24)