Egyptská armáda: Sísí (zatím) nebude kandidovat na prezidenta

Káhira - Egyptská armáda popřela, že by její nejvyšší velitel Abdal Fattíh Sísí ohlásil svou kandidaturu v nadcházejících prezidentských volbách. Původně to přitom měl Sísí prohlásit v rozhovoru, který poskytl kuvajtskému listu As-Sijása. Ovšem armádní mluvčí Ahmad Alí poté prohlásil, že informace, kterou deník ve středu večer zveřejnil, nebyla přesná. Navíc dodal, že Sísího slova byla špatně pochopena. Sísí měl podle listu říct, že „neodmítne požadavek“ národa.

Armáda proto vydala prohlášení, ve kterém nevylučuje, že Sísí kandidovat bude. V rozhovoru pro As-Sajísu to prý ale výslovně neřekl: „To, co list napsal, je interpretace novinářů, ne přesná citace maršála Sísího. Předložení prezidentské kandidatury je osobní rozhodnutí, které maršál Sísí, a nikdo jiný, učiní před egyptským národem. Vyjádří se jasně a přímo, bez nejasností.“

Vojenská moc dala v lednu Sísímu mandát kandidovat ve volbách. Bude-li se o prezidentský úřad ucházet, musí předtím odstoupit z funkce ministra obrany a formálně opustit armádu. Ústava totiž členovi armády kandidaturu zakazuje. Volby se budou konat do poloviny dubna a Sísího šance vyhrát volby jsou podle analytiků velké.

Dva roky po arabském jaru 2011 začalo ke konci června egyptské léto 2013. Mohutné protesty v celé zemi trvaly několik měsíců a jejich výsledkem jsou stovky mrtvých a tisíce raněných
Zdroj: ČTK/AP/Khalil Hamra

Sísí je hlavní postavou spojovanou s loňským svržením prezidenta Muhammada Mursího. Armáda potom jmenovala prozatímní vládu a postupně moci zbavila islamisty z Muslimského bratrstva, za něž byl Mursí zvolen. Bratrstvo je nyní považováno za teroristickou organizaci a Mursí čelí čtyřem soudním procesům.

Přitom to byl Mursí, kdo Sísího jmenoval náčelníkem štábu armády a ministrem obrany. Sísí je považován za muže činu a Mursího oslovila také jeho zbožnost. Sísí má mezi Egypťany stejně jako armáda obecně značnou popularitu. Islámští radikálové, kteří se přihlásili k několika vražedným útokům v Egyptě, ale nedávno pohrozili, že se zaměří právě na Sísího.