Úplně nejposlednější show Jaye Lena - se slzou v oku

Los Angeles – Americká NBC odvysílala v noci na dnešek úplně poslední díl talk show Jaye Lena, který pořad uváděl téměř čtvrt století. V emotivní atmosféře se patrně nejznámější americký komik rozloučil s moderováním populární The Tonight Show, které vtiskl tvář a kterou dodnes kopírují desítky komiků v USA i po celém světě. Lena střídá komik Jimmy Fallon, od něhož si společnost slibuje, že přiláká hlavně mladší diváky, na něž chce cílit reklamu.

Legenda televizní zábavy odchází na vrcholu - svém i sledovanosti. Nejde přitom jen o změnu tváře a generace: noční show se přesouvá z jednoho centra showbusinessu do druhého. Dosavadní studio NBC v Los Angeles nahradí studio NBC na Manhattanu. „Jsem nadšený z Jimmyho Fallona - je to legrace jen tady tak sedět jako starý chlap a sledovat, kam tenhle skvělý pořad dovede další generace,“ řekl Leno.

Jay Leno:

„Měl jsem možnost spolupracovat s producenty a scénáristy a dalšími talentovanými lidmi, díky nimž vypadám mnohem moudřejší, než ve skutečnosti jsem.“

Talk show Jaye Lena byla proslulá slavnými hosty. Do jejího posledního vydání přišel komik Billy Crystal, který byl hostem i té úplně první v roce 1992. Crystal poděkoval moderátorovi za to, že celá léta tak úspěšně glosoval a zlehčoval na závěr dne denní zprávy, a umožnil tak národu chodit spokojeně spát. Krátkými videozáznamy nebo naživo se s komikem rozloučili i další celebrity, které se v pořadu v uplynulých letech vystřídaly - včetně prezidenta Baracka Obamy. „Tohle bylo nejlepších 22 let mého života,“ prohlásil dojatý Leno. Muž, který dokázal ostatní rozesmát k slzám, se jim sám neubránil.

„Když jsem začal se svou talk show, tak Justin Bieber ještě ani nebyl na světě. Proto se tomu říká staré dobré časy,“ řekl Leno, který před 22 lety vystřídal dalšího krále noční televize Johnnyho Carsona. Dávno předtím se dokonce přímo v jeho talk show objevil ještě jako mladý komik.

Leno měl problémy s vystouplou čelistí - nikdy ale s tím, jak rychle dokázala jeho ústa vypouštět vtipy. Na adresu amerických prezidentů jich vyslovil několik tisíc a jeho ostrovtipu neunikl ani český prezident Václav Klaus a jeho anabáze s chilským perem. „Jayi, řekl jsi o mě za ta léta spoustu vtipů, ale neboj se, nejsem naštvaný. A teď k jiné věci - rozhodl jsem se tě jmenovat velvyslancem v Antarktidě,“ prohlásil v poslední Lenově show Obama.

Třiašedesátiletý Leno odchází, devětatřicetiletý Fallon přichází. Ten první bude mít aspoň víc času na svou vášeň - auta a motorky, jichž má v hangárech na dvě stovky.

Tonight Show se vysílá od roku 1954, Leno natočil přes čtyři tisíce pokračování. Jeho odchod televize NBC ohlásila s téměř s ročním předstihem.