Ministr pro imigraci končí, jeho uklízečka neměla pracovní povolení

Londýn – Ministr pro přistěhovalectví Mark Harper se vzdal své funkce. Vyšlo totiž najevo, že pro něj pracovala uklízečka, která neměla povolení v Británii pracovat. Harper prý netušil, že pro něj cizinka pracuje nelegálně. Když ji v roce 2007 najímal, ověřil si její přistěhovalecký status. Alespoň to Harper tvrdí v rezignačním dopise, který poslal premiérovi Davidu Cameronovi. Jeho vláda se snaží potlačit prudce rostoucí imigraci a omezit počty nelegálních přistěhovalců.

Harper podle svých slov cizinčiny papíry zkoumal dvakrát – poprvé v roce 2007 a pak ještě jednou v roce 2012. „Zavázal jsem se to prověřit, ale bohužel jsem kopie dokumentů nenašel,“ pronesl nyní už bývalý ministr. Minulý měsíc uklízečku požádal o nové kopie. Když ale jeho kancelář zkontrolovala papíry ve spolupráci s imigračními úředníky, vyšlo najevo, že žena neměla časově neomezené povolení k pobytu v zemi.

Harper zůstane poslancem za konzervativce

„I když jsem celou dobu jednal v souladu se zákonem, domnívám se, že jako od ministra pro imigraci a někoho, kdo bude schvalovat naše imigrační zákony, se ode mě očekává víc,“ konstatoval Harper. „Vždycky jsem věřil, že politika je týmová hra, ne individuální sport. Za daných okolností jsem se proto rozhodl vrátit do poslanecké lavice,“ dodal. Premiér přijal Harperovo odstoupení „s lítostí“.

Rezignace člena vlády, která bojuje proti nelegální imigraci, kvůli zaměstnávání nelegálně pracující cizinky, bude zřejmě soustem pro britský tisk. Přistěhovalectví je v posledních letech v Británii stále ožehavějším politickým tématem. Konzervativci slíbili, že příliv imigrantů, jimž předešlá labouristická vláda doširoka otevřela dveře, omezí do příštího roku pod 100 tisíc lidí ročně.

Britská reforma imigrace z EU
Zdroj: ČT24