Clooneyho Památkáři jdou do boje

Washington - Do amerických kin vstupuje film Památkáři George Clooneyho. Snímek s hvězdným obsazením mapuje úsilí mužů a žen, často univerzitních profesorů či umělců, kteří museli bez zkušenosti vstoupit do spojeneckých armád. Jejich úkolem bylo zachránit umělecká díla před nacisty.

Muži, kteří v ruce do té doby drželi jen štětec nebo knihu, museli při záchraně umění začít střílet. A poprvé se jim dostalo uznání na filmovém plátně.

  • „Ať už lidi mají umění rádi, nebo ne, existuje shoda, že svět by byl něčím míň, pokud by toto umění neexistovalo,“ zní motto filmu Památkáři.

Tak jako vojáci zachraňovali umění v Evropě, tak i Clooney zachraňuje dalším filmem témata, na která by Hollywood jinak dával peníze jen těžko. „Doufám, že film upozorní na to, že některá místa, která drží díla, o něž se vedou soudní spory, budou cítit tlak, aby je vrátila,“ říká herec a režisér filmu Clooney.

Spojencům se podařilo během války i po ní zmocnit se milionů uměleckých kousků. Další se dohledávají do dneška.

Na bojující památkáře má upozornit výstava ve Washingtonu

Na záchraně ukradeného umění se už od druhé světové války podílí i Národní galerie umění ve Washingtonu. Teď připravila výstavu, která se přímo váže k premiéře Clooneyho filmu. Myšlenka na záchranu děl se během války zrodila právě v útrobách tohoto muzea.

"V cestě našeho pokroku budou nevyhnutelně nalezeny historické památky a kulturní centra, která světu symbolizují to, za čehož záchranu bojujeme," prohlásil generál Eisenhower těsně před vyloděním v Normandii. Svým velitelům nakázal kulturu chránit.

Národní galerie vystaví dokumenty o práci památkářů během války
Zdroj: ČT24

Národní galerie nabídne spoustu dokumentů a fotek, které se k tomu vážou. „Tohle je publikace, která říká, co máte jako voják dělat, když najdete kus umění nebo papírové materiály, fotky, které byly poškozeny nebo jsou ohrožené,“ ukazuje šéfka archivu Národní galerie umění jeden z vystavovaných předmětů.

Hollywood i galerie doufají, že film i výstava vzbudí o činnost netradičních vojáků zájem. Do českých kin vstoupí 27. února.

Na plátna kin míří Clooney se svými Památkáři (zdroj: ČT24)