Podivný nález v Gaze: Rybář prý z moře vytáhl sochu Apollóna

Gaza - V pásmu Gazy se objevila vzácná bronzová socha řeckého boha Apollóna. Údajně ji z moře vylovil místní rybář. Archeologové ale této verzi nevěří. Domnívají se, že se nacházela kdesi v poušti. Rodina nálezce už sochu stihla umístit na prodejní portál e-bay, kde ji objevily palestinské úřady a následně ji zabavily. Podle odhadů archeologů může socha pocházet až z 5. století před naším letopočtem. Teď ji mají v rukou vyšetřovatelé.

Apollónova socha tam, kde ji by ji nikdo nečekal. V Pásmu Gazy. Půltunový řecký bůh slunce v životní velikosti se objevil zničehonic na prodejním portálu e-bay. K dostání byl za půl milionu dolarů. Podle profesora archeologie má cenu ještě vyšší. "Je to jedinečné, v jistém smyslu má nevyčíslitelnou cenu. Je to, jako když se lidé ptají na cenu Mony Lisy v Louvru,
nelze ji odhadnout," uvedl Jean-Michel de Tarragon, profesor archeologické školy v Jeruzalémě.

Sochu prý vylovil rybář z moře

Když palestinské úřady na sochu na webu narazily, zabavily ji. Zpeněžit se ji pokusili členové radikálního hnutí Hamas z rodiny rybáře, který raritu objevil. „Z moře se nás ji snažilo vytáhnout pět, nešlo to. V moři byla daleko lehčí,“ říká Džudat Ghrab, údajný nálezce sochy. Socha prý ležela na mořském dně sto metrů od pobřeží. Džudat ji skrýval, chtěl nejdříve zjistit cenu, a tak uřízl prst a odnesl ho k odborníkům, nejde-li o zlato. Pak už jednali radikální příbuzní.

Místo nálezu by mohlo skrývat další poklady

Archeologové k památce nesmí, nicméně rybářově příběhu o nalezení pokladu nevěří. Usuzují z fotek. „Objev takové sochy v Gaze je jedinečný. Určitě nebyla nalezena v moři ani na břehu. Přesné místo neznáme, ale myslíme si, že to bylo v severní Gaze, lidi sochu ukryli. Určitě ji našli v poušti,“ říká Tarragon. Z pravého místa nálezu by se mohlo stát bohaté archeologické naleziště. O sochu už projevila zájem světová muzea a chtějí pomoct i s její opravou.

V Gaze se objevila vzácná socha Apollóna (zdroj: ČT24)