Teherán úspěšně otestoval nové balistické rakety

Teherán - Írán vyzkoušel dva druhy nových balistických raket krátce před plánovanými rozhovory se šesti velmocemi. Podle ministerstva obrany byla úspěšně otestována balistická raketa s tříštivou hlavicí a dvě verze rakety Bína s laserovým naváděním. Íránci s mocnostmi o svém jaderném programu mají znovu začít jednat 18. února ve Vídni, předem ale vyloučili, že by do témat mohl být zahrnut vojenský raketový program, jak naznačily USA.

Prezident Hasan Rouhání dnes prohlásil, že Íránci jsou připraveni k vážné diskusi a chtějí začít jednat o trvalé dohodě, která by umožnila zrušit protiíránské sankce. Loni se pokročilo ve vyjednávání, ale listopadová dohoda má pouze šestiměsíční trvání.

S Íránci vyjednávají USA, Rusko, Francie, Británie, Čína a Německo. Američany zastupuje náměstkyně ministra zahraničí Wendy Shermanová, která nedávno prohlásila, že by se do rozhovorů mělo zahrnout také téma íránského balistického raketového programu, což Írán vyloučil. Balistický program západní státy znepokojuje skoro stejně jako program jaderný; Írán má už k dispozici rakety s doletem 2000 kilometrů.

Mimo rozhovory s velmocemi jedná Teherán také s Mezinárodní agenturou pro atomovou energii (MAAE), která si chce zajistit lepší přístup k íránským jaderným provozům. O víkendu se podařilo pokročit, protože Íránci souhlasili s tím, že vůbec poprvé dodají informace o vývoji roznětek, které jsou podle Západu využitelné při výrobě atomové bomby.

Írán vyzkoušel dva druhy nových balistických raket (zdroj: ČT24)