Islamisté unesli v Mali pracovníky Červeného kříže

Bamako – Islamisté z Hnutí pro jedinečnost a džihád v západní Africe (MUJAO) se přihlásili k únosu pětice pracovníků Červeného kříže na severu Mali. Mezinárodní výbor Červeného kříže skupinu pohřešoval od soboty. Podle mluvčího islamistů jsou čtyři lékaři a veterinář naživu a zdraví.

Mezinárodní výbor Červeného kříže od soboty pohřešoval jeden ze svých vozů, ve kterém bylo pět jeho místních pracovníků. Zmizel v oblasti mezi městy Gao a Kidal. Agentuře AFP se potom ozval zástupce MUJAO, který v krátkém telefonickém rozhovoru oznámil, že jeho organizace pětici unesla. „Díky boží pomoci jsme zajali terénní vůz nepřátel islámu s jejich komplici,“ uvedl islamista.

Na severu Mali, kde islamisté pracovníky Červeného kříže unesli, se bojuje. Stav, kdy vláda nad severní částí země ztratila kontrolu a ovládli ji islamisté spolu s místními kmeny, sice zvrátila loňská mezinárodní intervence vedená Francií, ale islamisté se stále pokoušejí ztracená území znovu dobýt. Dochází proto k útokům, v minulém týdnu při nich zahynulo přes 30 lidí.