Víc, než jsme mysleli: Gurlitt má další desítky obrazů v Salcburku

Mnichov - Sbírka obrazů Cornelia Gurlitta je rozsáhlejší, než se tušilo. V Němcově domě v Salcburku bylo na šest desítek cenných děl od mistrů, jakými byli Claude Monet, Auguste Renoir nebo Pablo Picasso. Majitel je nechal prohlédnout odborníky, zda se nejedná o umění uloupené nacisty. Předběžný závěr toto podezření nepotvrdil, oznámil Gurlittův mluvčí Stephan Holzinger.

Německé úřady zabavily předloni při domovní prohlídce v mnichovském bytě nyní jednaosmdesátiletého syna nacistického obchodníka s uměním přes 1000 děl. Byly mezi nimi malby, kresby a grafiky od Canaletta, Eugena Delacroixe, Henriho Matisse, Marka Chagalla, Franze Marca, Carla Spitzwega a dalších mistrů. O objevu obrazů, jejichž hodnota se odhadovala na jednu miliardu eur (27,5 miliardy Kč), ale informovaly až loni. Z mnichovské části sbírky je téměř 600 obrazů podezřelých, že je původním majitelům uloupili nacisti. Odborníci se nyní jejich původ snaží objasnit i za pomoci veřejnosti.

Gurlitt byl na konci loňského roku umístěn do opatrovnictví. Jeho opatrovníkem se stal právník Christoph Edel, který nechal obrazy uložené v Rakousku zajistit, aby je ochránil před krádeží.