Hladina Temže nebezpečně stoupá, vláda povolala stovky vojáků

Londýn - Británie čelí nejhorším povodním za posledních 250 let. Temže začíná ohrožovat i první předměstí Londýna. Právě v těchto oblastech se přitom nachází nejdražší nemovitosti metropole. Vláda čelí kritice za to, že v uplynulých letech kvůli škrtům v rozpočtu zanedbala údržbu koryta řeky. Lidem v zatopených oblastech jihozápadní Anglie pomáhá 1600 vojáků. Nadále je ochromena silniční a železniční doprava. Pokračují také rozsáhlé evakuace, které se dotkly už stovek lidí. S povodněmi se už Británie potýká déle než měsíc. Zažívá nejdeštivější zimu za posledních asi 200 let.

Voda ochromila jih Anglie. Předpověď není příznivá, ostrovy čeká další déšť. Premiér David Cameron zrušil zasedání vlády i cestu na Blízký východ, kam měl zamířit příští týden. Plně se věnuje mimořádné situaci.

Od konce ledna muselo opustit své domovy na jihovýchodě Anglie kolem 1000 obyvatel. Od prosince, kdy lijáky začaly, voda postupně zaplavila v různé míře celkem více než 5 tisíc obydlí v Anglii a Walesu. "I v Británii se navíc stává, že se opuštěné domy stávají
objektem zlodějů. Policisté v hrabství Surrey a Berkshire museli zvýšit policejní hlídky," konstatoval spolupracovník ČT Ivan Kytka.

Životy lidí jsou podle záchranářů ohroženy hlavně v povodí Temže západně od Londýna. V posledních 24 hodinách se zde na poslední chvíli evakuovalo před stoupající vodou 250 osob. Stav ohrožení podél řeky platí na 16 místech. Pro další desítky míst platí zvýšená pohotovost.

Zlepšení v následujících dnech nelze očekávat

Výhledy meteorologů přitom nejsou nijak optimistické - voda by měla dále stoupat. Meteorologové očekávají dnes večer na jihu a západě Anglie nové přeháňky, které budou asi pokračovat nejméně do pátku.

Z řad obyvatel i místních politiků sílí kritika na vládní úřady. Podle nich neudělaly dost, aby katastrofální situaci zabránily. Úřady kritiku z velké části odmítají a poukazují na výjimečné meteorologické podmínky.

„Za situaci mohou i velké škrty v britském rozpočtu týkající se povodňových opatření, a to od roku 2010. Od té doby se snížily náklady asi o 150 milionů liber. A bohužel je to poznat,“ podotkl Kytka. Lidé viní i Agenturu pro životní prostředí, která před lety doporučila zastavit čištění říčních koryt.