Jih USA zasáhla sněhová bouře historických proporcí

Atlanta - Jih Spojených států se již druhý den potýká se mrazivým počasím, které přináší sníh a mrznoucí déšť do oblastí zvyklých na mírné podnebí. Zatím kvůli počasí zemřelo šest lidí, ve státech od Texasu po Severní Karolínu zůstaly zavřeny stovky škol a obchodů, tisíce lidí jsou bez elektřiny a zrušeno bylo přes 2 700 letů. Zítra se bouře přesune na východní pobřeží.

Neobvykle chladné počasí přineslo do států na jihu USA příval sněhu v kombinaci s mrznoucím deštěm, který způsobuje na silnicích ledovku. První vlna zimního počasí přišla v úterý, kdy sníh a led pokryl části Texasu, Louisiany a severní oblasti Mississippi, Alabamy a Georgie. Druhá vlna přinesla v noci na dnešek déšť, který začal ráno pod náporem chladného větru mrznout a pokrývat silnice a stromy ledovou vrstvou.

Ledovka postihuje především oblast Atlanty v Georgii, kde žije na pět milionů lidí. Led také trhá dráty elektrického vedení, takže zatím je podle amerických médií bez elektřiny v Georgii 74 000 lidí a v Jižní Karolíně 21 000. Podle Národní meteorologické služby může mít zimní počasí na Georgii nevídané dopady. Jde o „událost historických proporcí“, uvedla časně ráno meteorologická služba.

Američané mají raději zůstat doma

Úřady v Georgii nechtějí hrozbu zimního počasí podcenit zvláště kvůli kritice, které se dočkaly za pomalou reakci na sněhovou bouři z konce ledna, kdy nasněžilo okolo sedmi centimetrů a hlavní město Atlanta zcela zkolabovalo. Veškerá dostupná technika je proto nyní v ulicích a sype je solí, veřejné školy jsou zavřené a úřady doporučují lidem, aby zůstali doma.

Guvernér Georgie Nathan Deal a atlantský starosta Kasim Reed v úterý večer vyzývali obyvatele, aby pokud možno nevycházeli. Prezident Barack Obama podepsal vyhlášení stavu ohrožení v Georgii, což umožňuje uvolnit federální pomoc postiženým oblastem.

Starosta Atlanty Kasim Reed: „Prosím, jděte někam, kde budete v bezpečí, mít jídlo a vodu.“
Guvernér Georgie Nathan Deal: „Neděláme si legraci, nemalujeme jen tak čerta na zeď. Tohle je vážné.“

Ledový příval zasáhl i další státy, kde rovněž paralyzoval dopravu. „Tohle není bouře, kterou jsme zažili před dvěma týdny, když jsme si hráli ve sněhu a stavěli sněhuláky. Toto je ledová bouře,“ prohlásila guvernérka Jižní Karolíny Nikki Haleyová.

Zasněžená dálnice v Kansasu
Zdroj: ČT24/Reuters

Kvůli sněhu a zledovatělým silnicím došlo v jižních státech k desítkám dopravních nehod, při nichž zemřelo nejméně šest lidí. Dva lidé nepřežili nehody ve státě Mississippi, další tři na severu Texasu. Smrtelné následky měla i havárie v Dallasu, kde v noci na úterý zemřel hasič, do kterého během zásahu u nehody na namrzlé silnici narazilo jiné auto.

Po celých Spojených státech bylo dosud zrušeno 2 700 letů a stovky nabraly zpoždění. Nejvíce je postiženo nejrušnější světové letiště v Atlantě.

Mrznoucí déšť ve větším rozsahu zasáhl stát Georgia naposledy v lednu 2 000, kdy asi centimetrová vrstva ledu vedla k přerušení dodávek elektřiny pro asi 350 000 lidí. Tentokrát by ale ledu mělo být mnohem víc a týká se mnohem většího území, řekl další meteorolog Dan Darbe.