Na islámském dináru by prý měl být Usáma a hořící WTC

Bagdád - O tisku vlastních bankovek uvažují radikální islamisté ze sunnitské organizace Islámský stát v Iráku a Levantě (ISIL). Na jejich „islámském dináru“ by podle návrhu měl být zobrazen zakladatel teroristické sítě al-Káida Usáma bin Ládin a dva hořící mrakodrapy Světového obchodního střediska (WTC) v New Yorku, na něž 11. září 2001 zaútočili teroristé s unesenými letadly. Žádné bankovky ISIL ale zatím natištěny nebyly a ani se neobjevily v oběhu, konstatuje agentura DPA.

ISIL je sunnitská organizace, která využívá sporu iráckých sunnitů se šíitskou vládou a snaží se dostat pod svou kontrolu převážně sunnitskou provincii Anbár. V ní se nachází i Fallúdža, které se zmocnili 1. ledna. Radikálové, hlásící se k ISIL, jsou aktivní také v několika oblastech Sýrie, kde se zapojili do provládního povstání.

Radikální islamisté v Iráku ovládli část dalšího města

Radikální islamisté z ISIL ovládli i část dalšího města Sulajmán Pak asi 160 kilometrů severně od irácké metropole. Uvedl to starosta města Tálib Muhammad. V Sulajmán Paku žije asi 25 000 obyvatel.

Stanice Al-Arabíja dnes zveřejnila jako exkluzivní informaci jména šesti mužů z vedení ISIL. Náměstek iráckého ministra vnitra Adnan Asadí televizi řekl, že všech šest mužů je z Iráku a nejméně tři sloužili v armádě bývalého prezidenta Saddáma Husajna. Někteří byli v minulosti vězněni a pak se připojili k bojům v Sýrii. Rozhovor s Asadím se má vysílat v pátek.

ISIL podle Al-Arabíji vede abú Bakr Bagdádí, který býval učitelem islámských věd a imámem v mešitách v Bagdádu a Fallúdži. V roce 2004 ho zatkli američtí vojáci, a když ho po třech letech propustili, založil sunnitské milice a připojil se k al-Káidě. Mužem číslo dva je abú Ajmán Irákí, který je členem vojenské rady ISIL. Za Saddáma byl plukovníkem v rozvědce iráckého letectva. Také on byl od roku 2007 po tři roky vězněn. Nyní velí bojovníkům ISIL v syrském Idlibu, Aleppu a horách provincie Latákíja. Dalším mužem v čele ISIL je rovněž bývalý člen Saddámovy armády abú Ahmad Alvání. Členem vojenské rady ISIL býval také abú Abdarrahmán Baláví, který prošel rovněž americkým vězením za americké invaze a později byl zabit v Anbáru. Hadží Bakr, rovněž bývalý voják v Saddámově vojsku, býval považován za nejvyššího velitele ISIL v Sýrii, kde byl nedávno zabit. Jako posledního z velitelů ISIL Al-Arabíja jmenuje abú Fátima Džahajšího, který byl původně pověřen operacemi na jihu Iráku a později se přesunul na sever do Kirkúku.

Iráčtí sunnité a šíité proti sobě bojovali už v letech 2006 až 2008. V té době v zemi byli ještě američtí vojáci, kteří situaci zklidnili až s pomocí místních sunnitských kmenů. Ty se snaží nyní na svou stranu získat také vláda.

Násilí v Iráku loni dosáhlo nejvyšší intenzity za posledních pět let. Zabito bylo podle OSN téměř 9000 lidí, převážně civilistů. I dnes zemřelo nejméně pět lidí při několika simultánních bombových útocích na tržišti v Bagdádu. Zranění utrpělo dalších 15 lidí.