Ohroženého žirafího samce se chce ujmout čečenský vůdce

Groznyj – Sedmiletý žirafí samec Marius, jemuž v dánské zoo hrozí smrt, možná přeci jen má naději. Ujmout se ho chce čečenský vůdce Ramzan Kadyrov. Ten vlastní zoologickou zahradu a rád se na veřejnosti ukazuje s exotickými zvířaty. Zvíře hodlá utratit jutský zoopark. Neobměkčila ho ani vlna protestů, kterou vyvolalo nedávné zabití stejnojmenného žirafího mláděte v kodaňské zoologické zahradě. Za život druhého Maria bojují tisíce lidí v nové petici.

„Dočetl jsem se, že v Dánsku se chystají ukončit život další žirafy,“ napsal Kadyrov k fotografii zachycující lvy pojídající maso prvního Mariuse, který byl podle čečenského předáka utracen z „vymyšlených příčin“. „Z humanitárních důvodů jsem připraven (druhého) Maria přijmout. Můžeme mu zajistit dobré životní podmínky a postarat se o jeho zdraví,“ dodal podle serveru Guardian.

Rozsudek smrti nad jednou žirafou může být podle Kadyrova považován za neštěstí, zabití dvou žiraf by ale byla katastrofa. Kadyrova přitom nevládní organizace obviňují z mučení odpůrců a porušování lidských práv v kavkazské republice Čečensko.

Žirafího samce ze zoo v Jutsku na západě Dánska čeká stejný osud jako jeho jmenovce v Kodani, pokud se zooparku podaří získat žirafí samičku. A to je velice pravděpodobné. Zoologická zahrada má ještě dalšího, mladšího samečka jménem Elmer. „Nemůžeme mít dva samce a jednu samici. Pak by docházelo ke konfliktům,“ zdůvodnila záměr zahrady ošetřovatelka Janni Lojtvedová Poulsenová.

Samec je v této chvíli nevhodný pro chovný program

Velké naděje, že by se podařilo najít pro přebytečného samce jiné vhodné místo, Poulsenová neviděla. Marius je stejně jako jeho jmenovec z kodaňské zoo nevhodný pro chovný program. „Jestliže koordinátor chovného programu rozhodne, že Marius by měl být usmrcen, pak to uděláme,“ dodala ošetřovatelka.

Zoologické zahrady v Dánsku podle ní zabíjejí přebytečná zvířata již mnoho let. Jutský zoopark od tohoto záměru neodradí ani vlna protestů, která následovala po nedělním utracení žirafího mláděte v kodaňské zoo. Argument zněl: v chovném programu máme už moc zvířat s podobnými geny, jako měl Marius.

Pobouření vyvolala především skutečnost, že po zastřelení bylo mládě rozřezáno před zraky návštěvníků. Na místě se nacházelo i hodně dětí. Desetitisíce lidí kvůli tomu v peticích žádají uzavření zahrady nebo propuštění jejího šéfa. Zaměstnanci kodaňské zoo navíc obdrželi stovky výhrůžek.