Římská rošáda: Premiér Letta odstoupil, nahradí ho „italský Blair“

Řím - Italský premiér Enrico Letta podal demisi do rukou prezidenta Giorgia Napolitana. Zemi čeká formování nové vlády, adeptem na premiéra je Renzi. Odchod šéfa vlády si vynutilo vedení Lettovy Demokratické strany (PD), které do premiérského křesla prosazuje svého předsedu Mattea Renziho.

Demise italského premiéra bude vyvrcholením dlouhodobých vnitrostranických sporů uvnitř středolevé PD, která je ve vládě klíčovým hráčem. Ve čtvrtek širší vedení strany podpořilo svého šéfa Renziho, který Lettu kritizoval za příliš pomalé tempo při prosazování ekonomických reforem a který chtěl, aby se premiér vzdal funkce.

Italskou vládu nyní tvoří PD a strana Nová centristická pravice (NCD), která vznikla teprve nedávno po rozdělení pravicového Lidu svobody expremiéra Silvia Berlusconiho. Její šéf Angelino Alfano podporu případného nového kabinetu nevyloučil, vše bude podle něj záležet na jejím programu.

Napolitano po přijetí premiérovy demise novinářům řekl, že ještě dnes zahájí rozhovory s představiteli stran zastoupených v parlamentu. Z jednání, která budou pokračovat i v sobotu, má vzejít jméno nového premiéra, jenž bude pověřen sestavením nového kabinetu. Stát by se jím mohl devětatřicetiletý předseda Demokratické strany Matteo Renzi. „Věřím, že jsme na křižovatce a doufám, že ženy i muži v Demokratické straně si jsou vědomi jejich zodpovědnosti,“ prohlašuje.

„Italský Blair“ Matteo Renzi nemá moc politických zkušeností

Nedávno zvolený šéf vládní středolevicové Demokratické strany a starosta Florencie Matteo Renzi nikdy nezasedal v parlamentu a nedostatek politických zkušeností by rád nahradil charismatem a energií. V letech 2004–2009 byl guvernérem provincie Florencie. Starostou Florencie je od roku 2009 a Demokratickou stranu vede od loňského dubna. Má výraznou podporu veřejnosti, v nedávném průzkumu se pro něj vyslovilo 54 procent dotázaných.

Sám sebe Renzi prezentuje jako rozchod s minulostí v každém směru, na druhou stranu je někdy kritizován za ne zcela jasný program (méně veřejných výdajů, méně byrokracie apod.). Podle komentátorů působí tento milovník maratonů a jízdy na kole uvolněně, je dobrý řečník a bývá přirovnáván k britskému expremiérovi Tonymu Blairovi. Podobně jako on vede svou stranu blíže k politickému středu ve snaze oslovit více voličů, dokonce i pravicové.

Matteo Renzi
Zdroj: Remo Casilli/Reuters

Maiello: Za změnou premiéra stojí snaha Renziho prosadit se

Podle sociálního antropologa z Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně Giuseppa Maiella jsou důvodem už čtvrté změny na italském premiérském křesle za poslední čtyři roky právě Renziho ambice. Sám Renzi ale tvrdí, že hlavním problémem je, že současný premiér dostatečně neřešil ekonomické problémy země.

Od nového premiéra se čeká, že přijde s reformami nutnými pro hospodářský růst, jinak se může se dluhová krize země znovu prohloubit. Nezaměstnanost je ve zemi nejvyšší z posledních 40 let a ekonomika v posledních sedmi letech klesla o devět procent.

„Renzi ale zároveň přiznává: Ano, jsem ambiciózní,“ poukazuje Maiello. Za Renziho snahou prosadit se do čela vlády vidí především pokus vyrovnat se dalším dvěma silným osobnostem italské pravice: kromě Silvia Berlusoniho i Beppe Grillovi, který do politiky vstoupil jako proslavený komik. „Proto se Renza rozhodl vyprofilovat, aby s nimi mohl soupeřit,“ myslí si Maiello. Stejně hovoří i politolog z American University v Římě James Walston: „Moc se toho nezmění, Renziho politika bude stejná, jakou si představoval Letta. Rozdíl bude jen ve stylu. Renzi je svým stylem blíž dvěma populistům, kteří nejsou v parlamentu - a to je Berlusoni a Grillo.“

Demokratická strana: I netradiční výměna může Itálii pomoci

Matteo Renzi tvrdí, že úkolem jeho vlády bude vyvést zemi z krize. Otázkou ale podle Mailella je, jakým způsobem toho dosáhne. Bude mít stejnou vládu, ale také stejnou podporu v parlamentu. Levicové strany totiž vládu v současném složení nikdy podporovat nebudou, protože jsou v ní lidé z bývalé Berlusconiho strany. Opoziční strany Liga severu a Hnutí pěti hvězd už oznámily, že se rozhovorů s prezidentem neúčastní. „Je to sázka, jestli se mu zemi z krize vyvést podaří, nebo ne,“ uzavřel Maiello.

Demokraté v to ale věří. „Musíme lidem vysvětlit, že to děláme v rámci zájmu naší země. Musíme přidat a prosadit reformy, které tolik potřebujeme. Je to těžký krok, který probíhá takto netradičně, ale jsem si jistý, že naší zemi pomůže,“ prohlásil představitel Demokratické strany Emanuele Fiano.