Barroso vyzývá Brity: Neotáčejte se k Evropě zády

Londýn - Předseda Evropské komise José Manuel Barroso vyzval Británii, aby přehodnotila svůj postoj vůči Bruselu. Během své neoficiální návštěvy Londýna zdůraznil, že by britská vláda měla aktivně usilovat o změnu věcí, které se jí v Unii nelíbí. „Není správné odvracet se. Správné je se zapojit a vidět, co můžeme společně udělat, aby to bylo lepší,“ řekl Barroso v projevu na prestižní Londýnské ekonomické škole. „Pokud se vám nelíbí Evropa taková, jaká je, zlepšete ji,“ vyzval.

Barroso, který v brzké době opustí po deseti letech čelo exekutivy EU, ale v Londýně zároveň vyloučil jakýkoli pokus o změnu pravidel EU o volném pohybu osob, což je avizovaný záměr britského ministerského předsedy. Cameron se nedávno nechal slyšet, že chce zabránit občanům nových členských států EU, aby sahali na sociální dávky v Británii. (Více čtěte zde)

Šéf Evropské komise ale před publikem britských studentů Cameronovým názorům důrazně oponoval. Podle Barrosa by omezení jedné ze základních unijních svobod znamenalo pro EU akt sebepoškozování. „Vnitřní trh potřebuje všechny tyto svobody,“ podotkl. „Nemůžeme mít jednotný trh bez volného pohybu evropských občanů,“ dodal.

Barroso v Londýně také ubezpečil, že existenční krize eura je již minulostí. Vzápětí pochválil nejsilnějšího ekonomického tahouna Německo, že při společné evropské měně vždy stálo, o čemž mnoho zahraničních politiků včetně například amerického prezidenta pochybovalo. Zároveň vyjádřil naději, že se nakonec EU časem dopracuje k fiskální unii.

Cameron čelí sílící nacionalistické straně

Barroso navštívil Británii před volbami do Evropského parlamentu, které se uskuteční v květnu. Podle některých průzkumů má britská nacionalistická Strana nezávislosti Spojeného království (UKIP) naději dosáhnout velmi dobrých výsledků jak v letošních volbách do Evropského parlamentu, tak i v britských parlamentních volbách v roce 2015.

Britský premiér David Cameron se proto snaží sílící UKIP neutralizovat. V případě vítězství Konzervativní strany v parlamentních volbách příští rok přislíbil vyhlášení referenda o setrvání Británie v Unii. Hlasovat by se podle něj mělo v roce 2017 o reformách ve vztazích s Bruselem, které chce do té doby dojednat.

Podle pátečních výsledků doplňovací volby do britského parlamentu po lednovém úmrtí jednoho poslance skončila UKIP na druhém místě před třetími konzervativci, což bylo považováno za významnou zkoušku poměru sil mezi těmito stranami. Za zesnulého labouristu Paula Gogginse byl ale zvolen jiný člen Labouristické strany Michael Kane.