Vítr o rychlosti 140 km pustoší Bretaň, problémy má stále i Británie

Bretaň/Londýn - Západní Francii pustoší větrná bouře, která se k pobřeží přesunula ze sousedních britských ostrovů. Jen v Bretani je asi sto tisíc domácností bez elektřiny. Vítr dosahoval místy rychlosti až 140 kilometrů v hodině. V Anglii bouře ochromila leteckou i železniční dopravu a zatopila mnoho domů, ale i zemědělských objektů. Podle agentury Reuters se tak povodně odrazí i na zemědělské produkci. Špatné počasí v zemi vyvolalo i debatu nad klimatickými změnami.

Podle meteorologů, citovaných agenturou AFP, má vichřice sužovat francouzskou Bretaň ještě celou noc na sobotu. Vnitrozemí budou šlehat větry o rychlosti až 120 kilometrů za hodinu, což může mít devastační následky mimo jiné na rozvodné síti. Na pobřeží se soustředí nápor ještě silnějšího vichru o rychlosti 130 až 140 kilometrů v hodině. V ohrožení lokálními povodněmi jsou tak kvůli většímu vlnobití a stoupající hladině moře města a vesnice v bezprostřední blízkosti oceánu.

V důsledku bouře v Británii zemřeli dva lidé

Bouře se do Francie dostala z jižní části Anglie, kde bez elektřiny zůstává asi 80 tisíc domácností. Vítr tam místy dosahoval rychlosti 130 km v hodině a vážně ochromil leteckou i železniční dopravu. Mnoho domů je zatopených, nejmíň dva lidé zemřeli. Pětaosmdesátiletý muž zemřel, když britskou výletní loď v kanálu La Manche zalila vlna z rozbouřeného moře. Dalších 15 cestujících se při incidentu zranilo. V centru Londýna zase nepřežila devětačtyřicetiletá řidička taxi, matka tří dětí, když na střechu jejího auta spadla část domu poškozeného silným větrem a deštěm. Další dva pasažéři automobilu byli převezeni do nemocnice.

V Anglii vojákům pomáhal i princ William a Harry

Záchranářům v Británii pomáhali i princové William a Harry. Spolu s vojáky vykládali pytle s pískem v Datchetu v hrabství Berkshire. Povodně v poslední době v jihovýchodní Anglii i jinde zatopily úrodné plochy a zničily místa pro chov a krmení dobytka. Podle agentury Reuters budou následky nejspíš patrné řadu měsíců, či dokonce několik let, a to v podobě nižší zemědělské produkce.

Kvůli trvajícím dešťům britské úřady očekávají, že se dnes budou dál zvyšovat hladiny řek. Varování platí pro dvě desítky míst v oblastech Gloucestershire, Somerset, Berkshire a Surrey. V jižním Walesu může spadnout až 40 milimetrů srážek.

Británie zvažuje žádost o pomoc EU

Premiér David Cameron se omluvil za potíže vyvolané povodněmi a špatným počasím a přislíbil „masivní celostátní pomoc“. Na tuto pomoc se podle něj vyčlení veškeré potřebné finance. V rozhovoru se stanicí BBC řekl, že vláda zaplatí i vojenskou pomoc či pytle s pískem, kterými se záchranáři snaží zastavit či odklonit záplavovou vodu. Podle britských médií vláda zvažuje požádat o pomoc z Fondu solidarity Evropské unie. Ministr dopravy Patrick McLoughlin listu Financial Times řekl, že se o tom mluvilo na čtvrtečním zasedání vlády.

Po povodních v roce 2007 dostala Británie z tohoto fondu, který loni využila i Česká republika, 127 milionů liber (nyní 4,3 miliardy korun). Někteří konzervativní ministři varovali, že by byla chyba jít s prosíkem do Bruselu, ale jejich liberálnědědemokratičtí kolegové je nabádali, aby se unijní pomoci využilo, uvedly Financial Times. Podle listu by žádost o unijní pomoc mohla být politicky kontroverzní v době, kdy konzervativci navrhují referendum o setrvání Británie v EU.

Země zažívá důsledky změny klimatu, tvrdí ekonom Nicholas Stern

Dlouhotrvající špatné počasí, povodně a rozsáhlé škody také vyvolávají debaty o vlivu klimatické změny na počasí. Známý ekonom Nicholas Stern se pro list The Guardian vyjádřil, že rekordní deště a bouře v Británii jsou „jasnou známkou“, že země zažívá důsledky změny klimatu. Naopak bývalý konzervativní ministr financí Nigel Lawson, který změnu klimatu popírá, listu Financial Times řekl, že „v minulosti bylo nejrůznější špatné počasí“. „To není nic nového,“ uvedl. Nicméně za poslední měsíc přibylo lidí, kteří se domnívají, že životní prostředí je pro Británii hlavní příčinou obav. Podle ankety institutu YouGov jejich podíl stoupl z 6 na 23 procent.

Povodně také přispěly k tomu, že Agentura pro životní prostředí nepřistoupila na hromadné propouštění stovek zaměstnanců. Agentura mezi jiným koordinuje předpovědi povodní, záchranné práce a budování protipovodňových opatření. V důsledku rozpočtových škrtů těsně před povodněmi hrozilo propuštění 550 zaměstnancům agentury.