Demonstranti vyklidili kyjevskou radnici, ukrajinská amnestie platí

Kyjev – Po dvou a půl měsících vyklidili účastníci ukrajinských protivládních protestů kyjevskou radnici. Podle prokuratury tak demonstranti splnili podmínky amnestie pro obviněné účastníky protestů. Zákon o amnestii bude platit od pondělí. Dohodu vlády s opozicí, kterou dojednal švýcarský velvyslanec v Kyjevě, ovšem někteří odpůrci vlády a prezidenta Viktora Janukovyče kritizují, vyklizení určených budov včetně kyjevské radnice považují za bezdůvodný ústupek. Zareagovali tím, že nepřišli na odpolední demonstraci.

Opozice vyklidila radnici poté, co prokuratura v pátek propustila všechny zadržované účastníky demonstrací. Zatím ale neukončila jejich trestní stíhání. Podmínkou zákona o amnestii pro demonstranty ale bylo vyklizení budov a prostranství, které protivládní aktivisté obsadili, s výjimkou míst využívaných k protestům, jako je náměstí Nezávislosti. „Děláme vše pro to, aby mohl zákon o amnestii začít platit. Rozhodli jsme se vyklidit budovu Kyjevské rady a činíme tak. Nezůstane tam jediný účastník protestů,“ uvedl Oleg Helevej z nacionalistické strany Svoboda. Potom z radnice odešli demonstranti a také maskovaní muži, kteří je chránili před policií.

Milada McGrathová o vyklizení kyjevské radnice (zdroj: ČT24)

Podmínky pro amnestii jsou splněny

Podle představitele další opoziční strany Vlast Arsena Avakova jsou po opuštění radnice všechny podmínky splněny. Potvrdil to i ukrajinský generální prokurátor Viktor Pšonko. Protestující vyklidili také čtyři správní budovy oblastních úřadů jinde na Ukrajině a zprůjezdnili ulici Hruševského v centru Kyjeva, ačkoli na ní i po zprůjezdnění zůstaly zbytky barikád.

Podmínky pro amnestii měli demonstranti naplnit do pondělí. Viktor Pšonka uvedl, že již jsou prakticky splěny. Zítra tak zákon o amnestii začne platit. „Obě strany udělaly vstřícný krok, obě strany udělaly kompromis,“ uvedl švýcarský velvyslanec na Ukrajině Christian Schoenenberger, který smír mezi oběma stranami dojednal.

Zákon o amnestii prosadila v parlamentu provládní většina. Už byl uplatněn na hodnostáře režimu, které opozice podezírala z vydání rozkazu k brutálnímu policejnímu pokusu o rozprášení demonstrací. V případě demonstrantů se omezuje na delikty spáchané od 27. prosince do 2. února.

Poslední demonstranti vyklidili prostory kyjevské radnice
Zdroj: ČTK/ZUMA/Jacob Balzani Loov

Ústupky se nelíbí některým odpůrcům vlády, nepřišli proto na demonstraci

Ukrajinská opozice vyklidila kyjevskou radnici, již obsadila 1. prosince, krátce před polednem, kdy začala protivládní demonstrace. Na její zahájení přišlo několik tisíc lidí, tedy jen zlomek očekávaného počtu. Podle agentury AFP jsou někteří dosavadní protestující zklamáni z ústupků opozičních představitelů, a proto nepřišli. „Co získala opozice od začátku protestů během jednání s prezidentem a v parlamentu? Nic! Mám podezření, že vede dvojí hru. Vyklizení radnice je špatné rozhodnutí,“ kritizoval dosavadní vývoj kyjevský lingvista Anatolij Dacenko. Později ovšem přišli další lidé, AFP i agentura AP odhadly, že jich byly desítky tisíc.

Na protest proti ukrajinskému prezidentu Janukovyčovi přišly tisíce lidí
Zdroj: ČTK/AP/Sergei Chuzavkov

Opoziční lídři tvrdí, že ústupky stály za to. „Vyklizení radnice vyvolalo spory, ale skoro tři stovky aktivistů vyšly na svobodu. To je velice důležité. Budeme dál tlačit na režim,“ řekl jeden z opozičních předáků Vitalij Kličko. Sám se ovšem demontrace nezúčastnil, vyrazil do Dněpropetrovsku, aby promluvil na tamním opozičním shromáždění. V Kyjevě nebyl ani další opoziční předák Jurij Lucenko, který zamířil do volyňského Lucku. Další odpůrci ukrajinské vlády – Arsenij Jaceňuk a předseda nacionalistické strany Svoboda Oleh Ťahnybok – však vystoupili. Ohlásili pokojnou ofenzivu, jejímž cílem má být návrat k ústavě z roku 2004, která omezuje prezidentské pravomoci.

Masové protesty na Ukrajině vypukly loni v listopadu, když prezident Viktor Janukovyč odmítl podepsat dohodu o přidružení k Evropské unii a přijal finanční pomoc z Ruska. Postupně se však hlavním požadavkem protestů stal odchod Janukovyče od moci.