Expremiér Gruzie odsouzen na pět let za zneužití pravomocí

Tbilisi - Bývalý předseda gruzínské vlády a exministr vnitra Vano Merabišvili byl dnes za zneužití pravomocí, zpronevěry státních prostředků a podplácení odsouzen k pěti letům vězení. Spolu s někdejším čelným funkcionářem vládní strany UNM byl ve stejné kauze před soudem v západogruzínském Kutaisi souzen i bývalý ministr práce Zurab Čiaberašvili. Ten ale vyvázl s pokutou.

Soud údajně Merabišvilimu prokázal, že ve státní správě vytvořil 22 tisíc fiktivních pracovních míst pro aktivisty UNM, a způsobil tak státu značné škody. Expremiér byl zadržen loni v květnu, hrozil mu trest vězení až jedenáct let. Čiaberašviliho soud odsoudil k pokutě 50 tisíc gruzínských lari, což je v přepočtu necelých 600 tisíc korun.

Merabišvili vinu popírá a soud označuje za politickou pomstu nynější vlády, která se dostala k moci po parlamentních volbách v roce 2012. Strana Sjednocené národní hnutí (UNM), v níž Merabišvili vykonával funkci generálního tajemníka, tehdy prohrála souboj se stranou Gruzínský sen miliardáře Bidziny Ivanišviliho.

Rozsudek dnes jako součást „honu na čarodějnice“ odsoudila i gruzínská opozice. „Je zjevné, že soud neodolal nátlaku vlády,“ řekl novinářům šéf právního týmu UNM Giga Bokeria. Merabišvili se proti rozsudku odvolá.

Stranu UNM vede někdejší dlouholetý prezident Gruzie Michail Saakašvili, kterého loni v říjnu po prezidentských volbách vystřídal Giorgi Margvelašvili. Premiérskou funkci od loňského listopadu vykonává Ivanišviliho blízký spojenec Irakli Garibašvili.

Po nástupu Ivanišviliho v říjnu 2012 otevřely gruzínské soudy několik kauz proti bývalým prominentním politikům a členům vlády prezidenta Saakašviliho. Výhrady proti soudním procesům dala najevo Evropská unie i Spojené státy, které varovaly Tbilisi před rozpoutáním politických represí.

Merabišvili působil osm měsíců ve funkci ministra vnitra, premiérem byl jen o něco víc než čtvrt roku do prohraných voleb v roce 2012. Kdyby Saakašvili volby vyhrál, byl by Merabišvili premiérem zřejmě dodnes. Sám exprezident Saakašvili po volební porážce Gruzii opustil a přesunul se do USA. Přednáší na Tuftsově soukromé univerzitě v Bostonu.