Smrti unikla o vlásek. Mladá Ukrajinka se stala symbolem revoluce

Kyjev – Jednadvacetiletá dobrovolná zdravotnice Olesja Žukovská se stala jedním ze symbolů ukrajinské revoluce. Její vzkaz - „Umírám“, který napsala na sociální síť Twitter poté, co ji ve čtvrtek ostřelovač v centru Kyjeva zasáhl přímo do krku, obletěl celý svět. Dlouho nebylo jasné, co se s dívkou stalo. Nakonec se ale ukázalo, že přežila. Ze zranění se zotavuje v jedné z kyjevských nemocnic.

Olesja Žukovská pomáhala na náměstí Nezávislosti – hlavním centru odporu proti vládě ukrajinského prezidenta Janukovyče – tři měsíce. „Nemohla jsem se na to dívat v televizi. Musela jsem tam být,“ popsala svou cestu do kyjevského centra.

Jak Olesja uvedla, postřelili ji, když s několika přáteli procházela táborem na Majdanu, jak se náměstí přezdívá. Byla prý dezorientovaná a myslela si, že někde vedle ní vybuchl granát. Její kamarádi ale rychle poznali, že ji postřelil ostřelovač. „Podívala jsem se na své ruce. Byly pokryty krví. Řekla jsem si: 'Je to tady, umírám,'“ uvedla dívka v rozhovoru z nemocničního lůžka.

Když ji dovedli do sanitky, ještě stihla na svém telefonu napsat vzkaz „Umírám“ na svůj účet na síti Vkontakte, která je obdobou Facebooku. Ten byl propojený také s jejím účtem na Twitteru, odkud se zpráva dostala do světa. Než stihla napsat víc, lékař jí telefon odebral.

Zpráva o tom, že Žukovská přežila, se poprvé objevila ve čtvrtek v noci. V pátek odpoledne pak začala prostřednictvím sociálních sítí znovu komunikovat i sama Žukovská. Její první zpráva zněla: „Jsem naživu! Děkuji všem, kteří se za mě modlili a podporovali mě.“

Podle lékaře Mykoly Dyomina Žukovská prodělala operaci a mohla by být z nemocnice propuštěna již během týdne. „Jsem v nemocnici a můj stav je stabilní. Dělám pokroky, snažím se jíst,“ zhodnotila svůj stav sama dívka.

Olesja Žukovská na nemocničním lůžku
Zdroj: ČTK/AP/Maria Danilova

Čtvrtek byl nejkrvavějším dnem, jaký Ukrajina zažila od vyhlášení nezávislosti v roce 1991. Podle agentury Reuters v ulicích Kyjeva zemřelo na 50 lidí. Po protestujících v ulicích pálili zřejmě vládní ostřelovači. Důkazy o tom, že by snipery měli i demonstranti, chybí. Mezi mrtvými jsou nicméně také policisté.

Na seznamu obětí jsou většinou mladí muži - aktivisté, studenti, ale i otcové od rodin. Třeba Nazaru Vojtovyčovi bylo pouhých 17 let. Rukou ostřelovače zemřel v Kyjevě také Igor Tkačuk - doma po něm zůstaly tři děti.

Ani zranění, které utrpěla, ale nijak nezasáhlo její odhodlání pokračovat v protestech proti Janukovyčovu režimu. „Vyšli jsme do ulic za svobodu, za naše práva, za sociální nezávislost, za demokracii, za svobodu slova, za všechno, za normální život,“ zdůraznila v rozhovoru, který poskytla novinářům z nemocnice. „Jakmile mi bude líp, půjdu samozřejmě na Majdan,“ dodala.

V Kyjevě umírali studenti i otcové od rodin (zdroj: ČT24)