OSN chce pomoc do všech krizových oblastí Sýrie. Souhlasí i Rusko

New York - Rada bezpečnosti OSN v rezoluci vyzvala Sýrii, aby umožnila volný přístup humanitární pomoci do všech míst konfliktu. Mírným překvapením newyorského hlasování je fakt, že pro výzvu hlasovalo i Rusko, které přitom dlouho vyhrožovalo vetem. Podle dřívějšího vyjádření Moskvy si tím prý západní země připravují půdu pro pozdější vojenskou intervenci v zemi.

Rezoluce požaduje po všech stranách konfliktu, aby chránily civilisty a umožnily práci humanitárním organizacím. Odsuzuje také plošné bombardování. Dokument sice neobsahuje žádné sankce, při neplnění požadavků ale usnesení hrozí „dalšími kroky“. 

Hlasování v radě bylo očekáváno s velkým napětím, neboť Rusové a Číňani, stálí členové RB OSN s právem veta, už předtím zablokovali tři rezoluce o Sýrii a Moskva hrozila svým nesouhlasem i tentokrát. Nakonec však podpořila text navržený Jordánskem, Lucemburskem a Austrálií, který měl podporu USA, Francie a Velké Británie - zbývajících třech stálých členů rady. 

OSN v posledních týdnech řešila hlavně ostře sledovanou evakuaci obyvatel z konflikty sužovaného Homsu. Během nedávno uplynulého příměří proces dokonce na čas přerušila - kvůli nejasnému osudu mužů, kteří obléhané město opustili. Syrské bezpečnostní jednotky totiž část z nich ihned zadržely a podrobily výslechu. 

Dosud se podařilo z Homsu evakuovat kolem 1 500 osob. Humanitární konvoje přivezly v uplynulých dnech do Homsu desítky pytlů s moukou a rýží, dále olej, cukr, sůl a další potraviny. Od roku 2011, kdy syrské boje začaly, má za sebou Homs už mnoho ofenziv a město je mimořádně poničené. Některé jeho části stále ovládá opozice a armáda se je snaží získat pod svou kontrolu.

Přechodná vláda v Sýrii má mít pravomoc vyhnat cizí bojovníky

V Ženevě mezitím pokračují mírová jednání. Delegace opozice a režimu prezidenta Bašára Asada se vzájemně obviňují ze zatvrzelosti. Podle syrského ministra pro usmíření Alího Hajdara jsou rozhovory odsouzeny k nezdaru, prostředníku jednání Lachdaru Brahímímu se přesto podařilo znovu dostat oba tábory k jednomu stolu. Do Ženevy přijeli také diplomati z Ruska a Spojených států. Na programu jednání je přechodná vláda, které se Damašek trvale brání.

Syrská opozice na pokračujících rozhovorech o budoucnosti země navrhuje, aby budoucí přechodná vláda dohlédla na zavádění úplného příměří v zemi zmítané občanskou válkou. Zároveň má podle ní získat pravomoci k tomu, aby zajistila odchod všech zahraničních bojovníků ze Sýrie. Syrská vládní delegace dala najevo, že obě strany musejí nejprve vyřešit otázku terorismu, tedy protirežimního ozbrojeného povstání, než bude možné přistoupit k dalším otázkám.