Demonstranti nevěděli, čemu čelí, říká expert o kyjevském masakru

Kyjev – Nejdřív mezi policisty a protivládními demonstranty v centru ukrajinské metropole létaly dlažební kostky, gumové projektily, kopance a přinejhorším zápalné lahve. Ve čtvrtek se ale situace dramaticky změnila. Vzduchem začaly létat ostré kulky z pušek ostřelovačů. Na ulicích po nich zůstalo na osm desítek mrtvých a stovky zraněných. Zda ostrou munici použily jen vládní jednotky, nebo po ní sáhli i demonstranti, zatím nelze s jistotou říct. Jasné je podle expertů jen jedno – odpůrci Janukovyčova režimu čelili kulkám nepřipraveni, což snajperům usnadnilo „práci“.

Ze střech domů v centru Kyjeva stříleli policejní těžkooděnci i ozbrojenci v civilu. Že místo gumových projektilů nasadili ostrou munici, lidem v ulicích zpočátku nedocházelo. Kulkám čelili jen s provizorními štíty, ukrývali se za obyčejné barely. „Proti brokovnicím a gumovým projektilům demonstranty ty jejich štíty a barikády, které staví mezi sebe a střílející policisty, ochrání. Proti útočným puškám a ostřelovačkám to není žádná překážka,“ komentoval záběry z Kyjeva náčelník speciální jednotky české vojenské policie Lumír Němec. Zkušenosti má z Afghánistánu, Kosova i Iráku. V Kyjevě při čtvrtečním masakru nebyl, z videozáznamu ale dokáže poměrně přesně odhadnout, co se tam dělo.

Ostřelovači nechtěli své oběti jen zranit. Často mířili přesně na hlavu, do hrudi. „Střelu slyšíte v okamžiku, kdy proletí kolem vás, zasviští. Ale střela, která je určená vám, tu neslyšíte. Když nemáte zkušenosti, tak nevíte, jak reagovat,“ říká Němec. Vojáci, kteří mají bojové zkušenosti, se ve chvíli, kdy se ozvou první výstřely, vrhnou k zemi, hledají kamenný kryt a pak opětují palbu.

Kyjevský masakr očima bývalého velitele elitní jednotky české armády (zdroj: ČT24)

Nezkušení demonstranti krytí jen provizorními štíty tiše padali k zemi – mrtví nebo těžce ranění. Ti, kteří měli štěstí a přežili, nevěřili svým očím, když nacházeli zbytky ostrých střel. „Střílejí po lidech ze samopalů ostrými náboji. Používají i granáty,“ křičel do televizních kamer jeden ze zraněných demonstrantů.

I přes spršku střel se lidé snažili zraněným pomoci. Podle Lumíra Němce se tím ale jen vystavovali dalšímu smrtelnému nebezpečí. „To, že jdou v chumlu, z nich dělá lepší cíl, protože, když se netrefí do jednoho, trefí se do druhého,“ říká vojenský expert nad záběry z Kyjeva.

Symbol kyjevské tragédie: Mladá Ukrajinka přežila zásah do krku

V centru Kyjeva pomáhala zraněným demonstrantům jako dobrovolná zdravotnice také 21letá Olesja Žukovská. Ve čtvrtek ji na Majdanu snajper zasáhl do krku. Fotografie, na které si rukou drží krvácející zranění, stejně jako její vzkaz na Twitteru – „Umírám“ – obletěly svět. Žukovská měla nakonec štěstí, lékaři ji zachránili. Z nemocnice by se mohla dostat už během týdne. „Jakmile mi bude líp, půjdu samozřejmě na Majdan,“ vzkázala světu. Více o Olesje Žukovské čtěte zde.

Policejní snajpři v Kyjevě
Zdroj: ČT24/Twitter/@ChristopherJM

Ostrá střelba utichla po dvou hodinách. Vyšetřování toho, co se v ukrajinské metropoli vlastně stalo, se ale potáhne možná i celé měsíce. A jak ukazují svědectví přímo z místa, nebude to jednoduché šetření. Mezi demonstranty totiž zřejmě byli i provokatéři.

„Víme o celé řadě případů, kdy lidé oblečení v normálních šatech útočili na protestující. Předstírali, že jsou z Euromajdanu, ale zároveň to byli lidé z policejních složek nebo lidé, kteří přímo provokovali další násilí,“ popsala České televizi Olena Ivantsivová z humanitární organizace Člověk v tísni, která byla svědkem nepokojů v ukrajinské metropoli.

Strana regionů, ještě nedávno nejmocnější politická síla v zemi, už ale má jasno. Vinu za tragédii svaluje na prezidenta Viktora Janukovyče. V neděli se od svého čestného předsedy nadobro distancovala.