Narkobaron „Prcek“ se bojí vydání do USA

Mexiko - Právníci zatčeného mexického drogového bosse Joaquína Guzmána přezdívaného Prcek (El Chapo) se všemožně snaží zabránit vydání svého klienta do Spojených států. Nejhledanějšího drogového zločince světa v sobotu americké a mexické jednotky zadržely na západě Mexika a Washington dal hned najevo, že bude po Mexiku žádat jeho vydání. Guzmán byl v pondělí obviněn z nelegálních obchodů s drogami a zbraněmi, nikoli ale z vraždy.

Guzmánem vedený kartel ze Sinaloy propašoval do Spojených států podle odhadů tuny kokainu a dalších drog v hodnotě miliard dolarů. Za dopadení narkobarona vypsaly americké úřady odměnu v přepočtu 100 milionů korun (5 milionů dolarů) a vedly ho na svém seznamu nejhledanějších drogových zločinců.

Mluvčí americké federální prokuratury tudíž v neděli prohlásil, že USA budou Guzmánovo vydání požadovat. Mluvčí amerického ministerstva spravedlnosti den později ovšem dodal, že tato otázka „bude tématem dalších diskusí mezi Spojenými státy a Mexika“.

Podle amerických činitelů vláda prezidenta Baracka Obamy nechce vzbudit dojem, že vyvíjí ve věci Guzmánova vydání na Mexiko nátlak. Mexiko ještě nesdělilo, zda je k vydání připraveno. „Bude se muset sejít bezpečnostní rada státu a projednat nejvhodnější rozhodnutí,“ řekl v rozhlase mexický ministr vnitra Miguel Angel Osorio.

Guzmán nechce být vydán do USA (zdroj: ČT24)

Šestapadesátiletý Guzmán je v současnosti ve vazební cele v mexické metropoli, kam byl v sobotu převezen z pacifického letoviska Mazatlán, kde ho Američané a Mexičané po rozsáhlé pátrací operaci zatkli. Mexický prezident Enrique Peňa Nieto toto dopadení označil za velký úspěch v tažení mexické vlády proti drogové mafii. Podobně reagoval americký ministr spravedlnosti Eric Holder.

Kromě pašování drog má kartel na svědomí i desítky tisíc mrtvých při bojích s konkurenčními drogovými gangy. Soupeření mezi ním a konkurenčními Los Zetas si za posledních sedm let vyžádalo na 70 000 mrtvých.

Zatčení drogového bosse "Prcka" Guzmána
Zdroj: ČTK/AP/Eduardo Verdugo

Podle pozorovatelů bude Guzmán nejdříve souzen zřejmě v Mexiku, kde navíc ještě nedosloužil poslední trest, během něhož v roce 2001 utekl z vězení. Nyní je obviněn z organizovaného zločinu, pašování drog a obchodů se zbraněmi a celkově mu hrozí 400 let vězení.