Vrazi britského vojáka Rigbyho dostali doživotí a 45 let

Londýn – Pro Michaela Adebolaja doživotí, pro Michaela Adebowala 45 let. Tak rozhodl britský soud v kauze brutální vraždy vojáka Leea Rigbyho. K činu, který šokoval Británii i celý svět, došlo loni 22. května ve čtvrti Woolwich na jihovýchodě Londýna. Oba pachatelé jsou britskými občany nigerijského původu a vyznávají radikální islám. Vinnými byli uznáni loni v prosinci. Vynesení rozsudku se dnes po rvačce s ostrahou v soudní síni nezúčastnili.

Vrazi britského vojáka stráví ve vězení desítky let (zdroj: ČT24)

Útočníci najeli do Rigbyho zezadu autem rychlostí 60 kilometrů v hodině. Poté ho jeden bodal nožem a druhý mu mačetou téměř usekl hlavu. Rigbyho bezvládné tělo pak odtáhli doprostřed ulice, aby jej ukázali lidem. Vražda šokovala Británii nejen brutalitou, ale i přístupem obou obžalovaných.

Nyní devětadvacetiletý Adebolajo a o sedm let mladší Adebowale totiž po činu neutekli - naopak mluvili s novináři a tvrdili, že jde o odplatu za britské vojenské operace v muslimských zemích. Označili se za „Alláhovy vojáky“ a odmítali jakoukoliv vinu. Svět šokovaly na případu zejména videozáběry Adebolaja ještě se zkrvavenýma rukama, jak ochotně vysvětluje do kamery svůj hrůzný čin. S řeznickým nožem a sekáčkem v rukách vykřikoval opakovaně „oko za oko, zub za zub“.

Michael Adebolajo a Michael Adebowale
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Vláda Davida Camerona čin označila za akt terorismu, obžaloba ho tak ale nakonec nezhodnotila. Spojení s teroristy během procesu Adebolajo sám popřel; svou motivaci k hrůznému činu vysvětloval tím, že pouze uposlechl Alláhův příkaz.

Souzení muži nebyli nakonec přítomní u vyhlášení výše trestu, protože se předtím dostali do střetu se soudní ochrankou. Začali na soudce křičet. Adebolajo zvolal, že Bůh je veliký, a Adebowale zase reagoval na tvrzení soudce, že se zradikalizovali, výkřikem: „To je lež!“ Soudní ochranka je následně srazila k zemi a byli odvedeni zpět do svých cel. Podle soudce Justice Sweeneyho byli odsouzeni na základě nezvratných důkazů o spáchání barbarské vraždy.

Vynesení trestu vyvolalo jásot hloučku pravicových radikálů, kteří se dnes shromáždili před budovou londýnského soudu Old Bailey. Pro oba vrahy požadovali co nejpřísnější trest.