Dnes jako loni: Severní Korea odpálila nad moře čtyři rakety

Soul/Pchjongjang - Severní Korea odpálila čtyři rakety krátkého doletu. Jihokorejská tisková agentura Jonhap s odvoláním na jihokorejské ministerstvo obrany upřesnila, že střely byly vypáleny v 17:42 místního času (9:42 našeho času) z horské lokality na východním pobřeží KLDR nedaleko hranice s Jižní Koreou a směřovaly nad moře. Rakety měly dolet 200 kilometrů.

Test se uskutečnil v době, kdy v oblasti probíhají jihokorejsko-americké vojenské manévry. Ty začaly v pondělí a Pchjongjang je označuje za nácvik k invazi a často je provází výhrůžnými gesty adresovanými Spojeným státům a Jižní Koreji. KLDR provádí zkoušky raket krátkého doletu pravidelně a v minulosti podobné testy použila k tomu, aby vyjádřila rozhořčení nad jihokorejskými manévry. Loni kvůli nim dokonce vyhrožovala jaderným úderem.

Dnešní test by ale podle expertů neměl zásadním způsobem zvýšit napětí mezi oběma Korejemi, které po loňské krizi na Korejském poloostrově nedávno zahájily opatrný proces zlepšování vztahů.

Loni v květnu pálila několik dní po sobě severokorejská armáda ze svého východního pobřeží rakety krátkého doletu do Japonského moře. Pravděpodobně šlo tehdy o typ KN-02 s předpokládaným doletem 120 kilometrů. V září pak vyšlo najevo, že Severokorejci v létě znovu testovali motory raket dlouhého doletu. Satelitní snímky pořízené koncem srpna nad základnou v Sohe ukázaly přítomnost raketového odpalovacího zařízení, pohonných nádrží a také spálené vegetace v okolí.

Severní Korea čelí dlouhému seznamu sankcí za porušování rezolucí OSN, které jí raketové a nukleární zkoušky zakazují. Poslední jaderný test uskutečnila Severní Korea v únoru 2013.

Komentář Petra Bláhy (zdroj: ČT24)