Velitel ukrajinského námořnictva se přidal na stranu Krymu

Praha - Velitel ukrajinského námořnictva Denys Berezovskyj se přidal na stranu proruského Krymu. Do čela námořnictva ho přitom úřadující prezident Oleksandr Turčynov jmenoval teprve v sobotu. Ukrajina chce nyní již bývalého velitele soudit za vlastizradu. Premiér Arsenij Jaceňuk dnes obvinil Rusko z vyhlášení války. Ukrajinská armáda povolala vojenské zálohy a vyhlásila mobilizaci. Vojáci jsou v bojové pohotovosti poté, co Moskva na žádost prezidenta Putina schválila využití ruských vojáků na Krymu.

„Já, Denys Berezovskyj, přísahám věrnost obyvatelům Krymu a zavazuji se k jejich ochraně, jak stanovují (vojenské) směrnice,“ přečetl z prohlášení na tiskové konferenci Berezovskyj. Berezovskyj, kterého podle kyivpost.com do čela ukrajinského vojenského námořnictva jmenoval úřadující ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov, dnes na tiskové konferenci v Sevastopolu přísahal věrnost obyvatelům Krymu. Kyjev ho následně formálně zprostil velení a do čela námořnictva jmenoval admirála Serhyje Hajduka. Ukrajinská prokuratura ho začala stíhat kvůli vlastizradě.

Ruské síly vyzvaly ukrajinské vojáky rozmístěné na poloostrově, aby složili zbraně. Všechny ukrajinské ozbrojené síly na Krymu jsou podle místopředsedy krymské vlády Rustama Temirgalijeva blokovány, část z nich je odzbrojena a část přešla na stranu krymské administrativy.

Ukrajinská pobřežní stráž stahuje svá plavidla ze základen v Sevastopolu na západě Krymu a v Kerči na východě. Lodě povolala do Oděsy a do Mariupolu. Již v sobotu pobřežní stráž vydala posádkám rozkaz opustit krymské základny, aby se předešlo jejich případnému ovládnutí proruskými ozbrojenci.