Severokorejská raketa málem zasáhla čínské letadlo s 200 lidmi

Pchjongjang - Poslední test severokorejské rakety ohrozil podle Jižní Koreje čínské civilní letadlo s víc než dvěma sty lidmi na palubě. Spojené státy apelují na Radu bezpečnosti OSN, aby proti KLDR zakročila, protože odpalováním raket porušuje rezoluce OSN. Pchjongjang v uplynulých dnech otestoval několik střel krátkého doletu. Odpálil je z východního pobřeží do moře. Čína v reakci na jihokorejskou zprávu „vyzvala všechny zainteresované strany ke klidu“.

V úterý Kimova armáda vyzkoušela vícenásobný raketový odpalovací systém, z nějž celkem vyslala sedm střel - tři před polednem místního času a další čtyři v 16:17 místního času (8:17 SEČ).

Jde o vážnou hrozbu, tvrdí Jižní Korea

Podle jihokorejských činitelů se v tu dobu pohybovalo v oblasti čínské dopravní letadlo, které mířilo z japonské metropole Tokia do čínského Šen-jangu a na palubě mělo více než 200 pasažérů. „Severokorejská střela byla odpálena v 16:17 místního času. Letadlo proťalo její trajektorii o sedm minut později,“ uvedli jihokorejští činitelé. „Letadlo oblastí proletělo, když balistická střela dopadla do moře. Je to velmi vážný důvod ke znepokojení,“ prohlásil mluvčí jihokorejského ministerstva obrany Kim Min-sok. „To, že (KLDR) nechránila bezpečnost civilistů vydáním předběžného varování v souladu s mezinárodními normami, znamená vážnou hrozbu,“ dodal.

Severokorejská státní tisková agentura KCNA přitom s odvoláním na nejmenovaného armádního mluvčího sdělila, že „byla přijata pečlivá předběžná opatření ohledně dráhy letu a určených vod“.

Spojené státy mezitím vyzvaly Radu bezpečnosti OSN, aby v souvislosti s odpaly raket proti KLDR náležitě zakročila. Ve zprávě adresované RB OSN Washington uvedl, že při severokorejských testech 27. února a 4. března „byly očividně použity balistické raketové technologie“. Rezoluce Spojených národů ale Severní Koreji nařizují, aby se vzdala balistických raketových programů.

Raketové zkoušky KLDR z posledních dnů jsou podle analytiků reakcí na probíhající vojenské manévry Jižní Koreje a USA. Ty začaly 24. února a mají trvat do poloviny dubna.