Imigranti zaměstnanost Britů neohrožují, tvrdí studie

Londýn - Přistěhovalectví má jen malý vliv na zaměstnanost Britů. Vyplývá to ze zprávy britského ministerstva vnitra o imigraci, která zůstává předmětem sporu v londýnské vládní koalici. Vláda dnes vydala zprávu urychleně poté, co se objevila kritika, že publikaci zdržuje, protože neodpovídá její politice snažící se imigraci omezit. Zpráva je kompilací vycházející z dosavadních vědeckých studií o přistěhovalectví.

„Existuje jen relativně málo důkazů, že by migrace vedla ke statisticky významnému vytěsňování Britů z trhu práce v období, kdy je silná ekonomika,“ uvádí studie. Podle ní vyhlídky Britů na zaměstnání jen mírně ovlivňují přistěhovalci ze zemí mimo EU a to v období ekonomické stagnace. Stejně tak studie tvrdí, že riziko ztráty práce na úkor přistěhovalců hrozí především málo kvalifikovaným Britům.

Přistěhovalectví je od propuknutí krize v roce 2008 jedním z nejožehavějších politických témat v Británii. Především konzervativci premiéra Davida Camerona se je snaží omezit, zpřísňují podmínky pro sociální dávky pro občany EU a v posledních měsících na toto téma stupňují rétoriku. Někteří jejich voliči totiž přecházejí ke Straně nezávislosti Spojeného království (UKIP), která chce zastavit imigraci a zrušit členství země v EU.

Zatímco konzervativní náměstek ministryně vnitra pro imigraci James Brokenshire dnes prohlásil, že přistěhovalectví z EU je příliš vysoké, liberálnědemokratický vicepremiér Nick Clegg dnes v rozhlasovém rozhovoru řekl, že bez přistěhovalců by se britské zdravotnictví „přes noc“ zhroutilo. Podle něj konzervativci opírají svou imigrační politiku o mýty a ne o fakta. Zdůraznil také, že devět z deseti nových míst připadá rodilým Britům. Podle liberálnědemokratického ministra obchodu Vince Cablea země potřebuje dynamiku a kreativitu přistěhovalců.